Acne of eczeem?

0
Acne of eczeem?

Iedereen, van elke leeftijd, heeft soms wel eens in enige mate last van puistjes, bultjes of een rode huid. Het is soms moeilijk om te herkennen wat het precies is. Vaak is er sprake van acne of eczeem.

Het hebben van acne of eczeem kan beide erg vervelend zijn. Je huid kan er namelijk lelijk door worden en zonder een goede behandeling kunnen er permanente littekens ontstaan. Veel mensen krijgen er stress van en worden er onzeker van. Daarom willen veel mensen er iets tegen doen.

Om de huidaandoening goed te behandelen moet je erachter komen of je last hebt van acne of eczeem. Vervolgens kan de juiste behandeling worden uitgekozen. In dit artikel ga je leren het verschil te herkennen tussen de huidaandoeningen.

Het verschil tussen acne en eczeem

Hoewel ze soms erg op elkaar kunnen lijken, hebben acne en eczeem wel een aantal verschillen waardoor je ze prima uit elkaar kunt houden. Hieronder zullen we de verschillen tussen de twee op een rijtje zetten. Vervolgens wordt aangegeven of er een verschil zit tussen de behandeling van acne en eczeem.

Wat is acne?

Bij acne maken de talgkliertjes in de poriën teveel talg aan, waardoor er verstoppingen in de poriën ontstaan. Vervolgens ontstaat er net als bij eczeem een ontsteking door de staphylococcus aureus bacterie. Bij acne zullen er witte en zwarte puntjes op de huid te zien zijn. Ook kunnen er grote bultjes ontstaan of puistjes met witte koppen.

De plekken waar acne plekjes het meest ontstaan zijn het gezicht, de nek, de rug en de schouders. Bij acne kunnen er veel factoren meespelen die de klachten zullen verergeren. Denk bijvoorbeeld aan een slechte algemene hygiëne, gebruik van comedogene make-up en andere producten die de poriën laten verstoppen.

Wat is eczeem?

Een ander woord voor eczeem is atopische dermatitis. De huidaandoening ontstaat door een probleem met je immuunsysteem. Ook speelt een bacteriesoort een rol. Het is artsen vandaag de dag nog steeds niet bekend waardoor dit precies komt. Je krijgt er in ieder geval een droge huid met schilfers van.

Eczeem kan voorkomen over het hele lichaam. Voornamelijk baby’s en jonge kinderen worden erdoor getroffen. De ernst kan nogal verschillen. Bij de een zal de huid ruwer worden terwijl iemand anders rode of donkere vlekken met bultjes krijgt. Ook kan er zwelling en korstvorming ontstaan. Bij eczeem heeft de patiënt vaak veel meer last van jeuk dan bij acne.

Wanneer een arts raadplegen?

Voor de zekerheid kun je een arts raadplegen. Hij of zij kan dan namelijk door er naar te kijken al zien om welke huidaandoening het gaat. Hier is vaak geen laboratoriumtest voor nodig.

Ook kun je een arts raadplegen wanneer de symptomen erger lijken te worden. Werken de tips uit dit artikel niet? Raadpleeg dan ook een arts voor de beste behandeling die is afgestemd op jouw huidtype en huidprobleem. Het is in ieder geval belangrijk dat acne en eczeem worden behandeld.

Hoe behandel je acne en eczeem?

De behandelingen verschillen per huidaandoening. Bij acne worden vaak gezichtsreinigers, exfolianten en antibacteriële middelen ingezet. Deze zijn gericht op de symptomen die horen bij puistjes. Bij eczeem kan bijvoorbeeld een hormoonzalf of een antibacterieel middel tegen de staphylococcus aureus bacterie worden ingezet. Neem anders eens een kijkje tussen de beste eczeem crèmes en zalven van het moment.

Zowel een huid met acne als eczeem heeft behoefte aan voldoende hydratatie. In beide gevallen is het dus raadzaam om elke dag een vochtinbrengende crème aan te brengen. Hierdoor neemt de productie van talg af, wordt je huid minder vet, verstevigt de barrière van de huid en jeukt de huid minder.

Voor acne en eczeem gelden beide dat verschillende levensstijlaanpassingen kunnen helpen bij het bestrijden van de symptomen. Denk bijvoorbeeld aan het eten van gezonde voeding en het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen die ontstekingen veroorzaken.


Misschien ook interessant:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *