Acne of psoriasis?

0
Acne of psoriasis?

Veel mensen vragen het zich af: ‘heb ik nou acne of psoriasis?’ Aangezien de huidaandoeningen een aantal dezelfde symptomen kunnen opleveren, kan het inderdaad een beetje verwarrend zijn.
Acne en psoriasis kunnen zelfs beide op het zelfde moment optreden op de huid.

In dit artikel ga ik je het verschil uitleggen en tips geven hoe je beide huidaandoeningen het beste kunt behandelen. Lees snel verder om er alles over te weten te komen.

Verschil herkennen tussen acne en psoriasis

Hoewel beide huidaandoening veel op elkaar lijken, hebben ze toch een aantal unieke symptomen waaraan je het verschil duidelijk kunt herkennen.

Om te bepalen of je last hebt van acne of psoriasis kun je dan ook het beste kijken naar de bijbehorende symptomen van de huidaandoeningen. Ook kunnen dan passende behandelingen voor beide huidaandoeningen worden uitgekozen.

Hieronder staan de verschillen tussen acne en psoriasis op een rijtje.

Wat is acne?

Acne ontstaat wanneer de talgklieren overwerken en verstopt raken door een ophoping van talg, vuil en dode huidresten. Vervolgens kunnen deze ontstoken raken door een bacterie. De acne is nu tot stand gekomen.

Acne herken je aan de volgende punten:

  • Kleine witte en zwarte puntjes
  • Bultjes met een witte kop
  • Bultjes die onder de huid zitten en pijn doen bij het aanraken

De symptomen van acne kunnen voorkomen op veel plekken van het lichaam. Denk bijvoorbeeld aan puistjes in het gezicht, puistjes op je lip, en andere plekken zoals de rug en de schouders.

Hoe behandel je acne?

Acne is goed te behandelen. De behandeling kan bestaan uit aanpassingen in je huidverzorgingsregime en levensstijl.

Je kunt bijvoorbeeld een gezichtsreiniger gebruik om je gezicht schoon te houden, een exfoliant gebruiken om de oude huidresten te verwijderen en een antibacteriële gel om de acne-veroorzakende bacteriën te doden.

Ook is het belangrijk dat je stress vermijdt en voldoende slaapt. Denk ook aan aanpassingen in je dieet, zoals het eten van meer ontstekingsremmende voedingsmiddelen en het vermijden van voeding met een hoge glycemische lading.

Wat is psoriasis?

De huidziekte psoriasis ontstaat net als één oorzaak van acne, door de opstapeling van dode huidcellen. Bij psoriasis worden huidcellen te snel aangemaakt, waardoor er een ophoping ontstaat op de bovenste huidlaag.

Ongeveer 1 op de 100 mensen krijgen last van psoriasis, voornamelijk bij volwassenen maar jonge kinderen en pubers kunnen ook last krijgen. Acne komt in veel grotere aantallen voor.

Wat merk ik van psoriasis?

  • Schilferige plekken
  • Lichte en rode plekken
  • Jeukende plekken
  • Nagels die veranderen, dikker worden of deukjes krijgen

Hoe kun je psoriasis behandelen?

Net als acne kan psoriasis ook goed behandeld worden met een aantal aanpassingen in de verzorging van je huid en je levensstijl.

Je kunt bijvoorbeeld een hormoonzalf of crème met corticosteroïden of vitamine D3 aanbrengen op de plekken van de psoriasis. De bedoeling is om de celdeling van de huid te vertragen.

Overeenkomsten acne en psoriasis

De klachten die horen bij psoriasis kunnen over het hele lichaam ontstaan, maar komen veel minder vaak voor in het gezicht dan acne. Mocht je dus veel last hebben van huidklachten in je gezicht, zoals puistjes op je voorhoofd, is er een grotere kans dat je last hebt van acne. Psoriasis ontstaat vaker bij de ellebogen, knieën en hoofdhuid.

Zowel psoriasis als acne kunnen er hardnekkig uitzien. Echter, beide zijn niet besmettelijk. Je kunt dus gewoon blijven knuffelen met je geliefden.

Verschillende factoren tussen acne en posities komen overheen. Het kan bijvoorbeeld beide erger worden als je veel stress hebt.

Mocht je toch nog niet zeker zijn of je nu last hebt van acne of psoriasis, dan kun je het beste even contact opnemen met een arts. Een arts kan dit vaak al vaststellen door er alleen naar te kijken. Ook kan er aan biopsie worden gedaan. Er zullen dan wat huidcellen worden afgenomen in nader worden onderzocht.


Misschien ook interessant:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *