Allergietest

Om erachter te komen of jouw huidproblemen komen door een allergie en van welke aandoening je dan precies last hebt, kun je een allergietest ondergaan.

Sommige mensen krijgen te maken met huidproblemen door een allergie. Zo kunt u bijvoorbeeld eczeem ontwikkelen door een allergie voor bepaalde voedingsmiddelen, maar ook door een allergie voor pollen (hooikoorts) of andere stoffen. Meer hierover, lees je in dit artikel.

Wat is een allergietest?

Een allergietest wordt ook wel een allergieonderzoek genoemd. Bij dit onderzoek wordt er achterhaald of je ergens allergisch voor bent en zo ja, waar je dan allergisch voor bent. Er zijn drie soorten allergietesten, namelijk de bloedtest, de plakproef en de priktest.

Hoe ontstaat de allergie?

Een allergie is een reactie van het afweersysteem, ook wel het immuunsysteem genoemd. Heb je een allergie, dan reageert jouw immuunsysteem overdreven heftig op stoffen van buitenaf. De stoffen waar je heftig op reageert, worden ook wel allergenen genoemd. Je kunt allergisch zijn voor stoffen in de lucht, zoals huisstofmijt en graspollen, maar ook voor stoffen in voedingsmiddelen.

Diagnose

Door een allergietest te ondergaan, kun je zien of je inderdaad ergens allergisch voor bent. Ook kan de ernst van de allergie achterhaald worden. Als blijkt dat je inderdaad ergens allergisch voor bent, krijg je de diagnose van jouw allergie.

Behandelingen

De behandeling die je krijgt voor jouw allergie, is afhankelijk van de allergenen waar jouw immuunsysteem te heftig op reageert. Een behandeling voor hooikoorts kan er bijvoorbeeld heel anders uit zien dan een behandeling bij een huisstofmijt allergie of allergisch contacteczeem. Ga je naar de dokter met jouw allergie, dan zal hij of zij een geschikte behandeling starten.

Je kunt behandeld worden met medicatie, maar ook met bepaalde middeltjes die je op de huid kunt smeren. Heb je eczeem door allergie, dan is de kans groot dat de dokter je een eczeem crème of eczeem zalf voorschrijft. Dit smeersel helpt niet tegen jouw allergie, maar vermindert wel uw huidklachten als gevolg van de allergie. Tegen de allergie kun je vervolgens een ander medicijn krijgen, bijvoorbeeld een middeltje dat de heftige reactie van het immuunsysteem onderdrukt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *