Allergisch contacteczeem

0
Allergisch contacteczeem

Allergisch contacteczeem: oorzaak, symptomen en oplossingen. Veel mensen krijgen hebben last van allergisch contacteczeem na het aanraken van bepaalde materialen. Maar wat is het nu precies en, vooral, hoe kom je ervan af?

Wat is allergisch contacteczeem?

Krijg je na het aanraken van bepaalde materialen of stoffen last van huiduitslag? Dan is de kans groot dat je op dat moment te maken hebt met allergisch contacteczeem. Dit eczeem kan verschillende oorzaken hebben en er bij iedereen net even anders uitzien.

Oorzaak

Allergisch contacteczeem wordt veroorzaakt door een allergische reactie op een stof of materiaal waar je allergisch voor bent. Veel mensen krijgen dit soort eczeem door veel contact met water, zeep, parfum, make-up, plantenbloemen en metaal. Ook luieruitslag en uitslag van sieraden (nikkelallergie) vallen onder allergisch contacteczeem.

Symptomen

Het contacteczeem herken je vaak aan een jeukende rode huid waar bultjes, blaasjes of schilfers op zitten. De huid kan soms vochtig zijn, doordat de blaasjes zijn gaan lekken. Het contacteczeem ontstaat op de plek waar de huid in aanraking is gekomen met de stof waar je allergisch voor bent.

Diagnose

Weet je niet voor welke stof of voor welk materiaal je allergisch bent en welke dagelijks producten jouw contacteczeem veroorzaken? Dan is het verstandig om eens naar de huisarts te gaan. Je kunt dan een allergietest laten uitvoeren, zodat je erachter komt welke materialen en stoffen jouw contacteczeem veroorzaken.

Oplossingen

Tevens kan de huisarts een zalf of crème voorschrijven om het eczeem te bestrijden. Ook zelf kan je een aantal dingen doen om eczeem te voorkomen. Probeer het contact met materialen waar je allergisch voor bent te vermijden. Ook is het verstandig om pH-neutrale of huidvriendelijke verzorgingsproducten te gebruiken. Tot slot is het ook aan te raden om je handen en lichaam na het wassen of douchen met een verzorgende crème in te smeren, om uitdroging van de huid te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *