Alles over: Dauwworm

Wat is dauwworm?

Dauwworm is de naam voor een huidaandoening bij baby’s. Het is eigenlijk een vorm van atopisch eczeem, en wordt veroorzaakt door een allergie. Het heeft helemaal niets met wormen te maken – de aandoening wordt zo genoemd, omdat de uitslag vaak de vorm van ringen heeft, wat wel wat op wormen lijkt. Dauwworm is niet besmettelijk van persoon tot persoon.

Wat zijn de symptomen?

Dauwworm treedt op bij zuigelingen en bij baby’s en begint vaak binnen een paar maanden na de geboorte. De baby krijgt een rode, vochtige uitslag die vaak ringachtige structuur heeft. De uitslag bevindt zich meestal op de wangen, de kin, op het voorhoofd en op de hoofdhuid. Meestal is er juist geen uitslag rond de mond en de neus. De uitslag jeukt, waardoor de baby het gebied zal proberen te schuren of te wrijven. Ook kan het kindje (meer) huilen en slecht slapen.

Oorzaken

Deze vorm van eczeem is vaak, maar niet altijd, het gevolg van een allergie.

Veel verschillende allergenen kunnen een uitbraak van de ziekte veroorzaken. Bekende uitwendige allergenen zijn huisstofmijt, haren of veren van huisdieren, natuurlijke vezels in kleren of beddengoed (dons, kapok, wol), stuifmeel van verschillende bloemen en planten. Ook voedsel kan stoffen bevatten die deze ziekte veroorzaken. Vaak is een allergie voor koemelkeiwitten dan de boosdoener.

Ook kan je kindje gevoelig zijn voor chemische stoffen en voor omgevingsfactoren. Het probleem kan hem zitten in de zeep, het wasmiddel of de wasverzachter die je gebruikt. Ten slotte kan een te hoge temperatuur, droge of juist te vochtige lucht of felle zon in de babykamer de oorzaak zijn.

Wat kun je zelf doen?

Je kan zelf een flink aantal stappen ondernemen die de prikkels voor dauwworm wegnemen of verminderen.

  • Probeer verdachte allergenen in de babykamer op te sporen en te verwijderen. Vaak en grondig stofzuigen kan de aanwezigheid van stof en huisstofmijt verminderen.
  • Als je vermoedt dat de dauwworm veroorzaakt wordt door wasmiddelen of zeep, kan overschakelen naar producten zonder irriterende stoffen helpen.
  • Als je kindje overgevoelig is voor koemelkeiwitten, probeer het dan de borst te geven – borstvoeding geven vermindert sowieso de kans op een uitbraak van het eczeem.

Behandelingen

In de apotheek en bij de (online) drogist zijn verschillende crèmes en zalfjes verkrijgbaar die de uitslag kunnen verminderen. Behandeling daarmee neemt de oorzaak niet weg! Producten met teer, corticosteroïden en antihistamine verminderen wel de uitslag en de jeuk.

Prognose

Dauwworm treedt vaak in periodes op, waarbij je kindje een paar maanden wél en een paar maanden geen klachten heeft. Als de oorzaak van dauwworm wordt gevonden en wordt weggehaald, kunnen de klachten snel verdwijnen. De meeste kinderen hebben rond het derde levensjaar geen uitbraken van dauwworm meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *