Alles over: pityriasis versicolor

0
Pityriasis versicolor

Nu je de naam van dit artikel hoort denk je misschien: “sorry, wat?”. Gelukkig is het een onschuldige huidaandoening, maar wat is pityriasis versicolor dan? In dit artikel vind je daarover meer informatie.

Wat is pityriasis versicolor?

Met pityriasis versicolor ontstaan verkleurde vlekjes op de huid. De vlekjes zijn licht van kleur op een donkere huid, en donker van kleur op een lichte huid. Deze huidaandoening wordt ook wel ‘zemelenuitslag’ genoemd.

Symptomen

De verkleurde vlekjes zijn te vinden rondom de hals, de borst, de armen en de benen. De vlekjes kunnen jeuk veroorzaken en soms schilfers afgeven.

Oorzaak

Pityriasis versicolor wordt veroorzaakt door een verstoring in de bovenste huidlaag, veroorzaakt door gist. Net zoals iedere schimmelsoort, kan ook gist onder omstandigheden groeien. Deze omstandigheden zijn: hoge temperaturen, een vochtige klimaat en het gebruik van olie.

Wat kun je zelf doen?

Om zelf pityriasis versicolor te behandelen, kan je het beste je huid schoon spoelen van onder de douche, in plaats van zeep te gebruiken. Verder is het belangrijk om de huid goed te drogen. Daarnaast kan je het gebruik van verzorgingsproducten, zoals bodylotions, beperken, zodat er geen extra vettigheid op de huid komt. Gebruik ook geen olie, dat is immers een factor voor gist om te groeien.

Behandelingen

Omdat het gaat om een onschuldige huidaandoening, is er geen verplichte behandeling. Wil je de vlekjes behandelen? Dan kan je kiezen voor speciale zeep om de huid mee te reinigen. Deze zeep zorgt dat er geen nieuwe vlekjes bijkomen omdat de gist op de huid wordt gedood. Afhankelijk van de hoeveelheid vlekjes die je hebt, kan je kiezen voor zeep of crème.

Mochten de vlekjes terugkomen, kan een kuur met antigistpillen uitkomst bieden. Opmerking verdient wel dat deze medicijnen veel bijwerkingen hebben, en daardoor slechts in uitzonderlijke gevallen worden voorgeschreven.

Prognose

De schilfers verdwijnen redelijk snel, maar de vlekjes zullen nog een tijd zichtbaar zijn. Gemiddeld gaat het dan om drie tot vier maanden. Om ervoor te zorgen dat de huidaandoening niet zal terugkeren, kan je de tips uit dit artikel toepassen.

Producten bij Pityriasis versicolor:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *