Artritis Psoriatica

0
Artritis Psoriatica

Mensen die lijden aan artritis psoriatica lijden aan zowel aan artritis en psoriasis. Artritis is een gewrichtsontsteking waarbij vooral de gewrichten in de armen en de benen aangetast zijn door ontstekingen. Vooral handen, voeten, ellebogen en knieën zijn vaak de typische plekken voor artritis. Maar ook kan iemand artritis in de rug of de bekken hebben.

Psoriasis

Psoriasis is een huidziekte die zich vooral openbaart aan de buitenkanten van de knieën en de ellebogen, maar ook op de hoofdhuid en in de verschillende huidplooien van het lichaam. Mensen die hier aan lijden ontwikkelen de eerste klachten meestal tussen hun 20e en 30e levensjaar en kan zowel bij mannen als vrouwen voorkomen.

Oorzaak

Op de vraag wat de oorzaak is, kan nog geen eenduidig antwoord gegeven worden. De meningen van de diverse medici en wetenschappers lopen nog uiteen. Wel kan worden vastgesteld dat het een auto-immuunziekte is. Een auto-immuunziekte heeft de kenmerken dat bepaalde cellen in het lichaam die bacteriën en virussen bestrijden, ook de goede cellen bestrijden.

In het geval van artritis psoriatica betreft het zogenaamde T-lymfocyten. Dit zijn witte bloedcellen. In geval van artritis zitten er teveel T-lymfocyten in de gewrichten en bij de psoriasis zitten de overactieve T-lymfocyten in de huidcellen.

Symptomen

Bij artritis psoriatica ondervindt de patiënt zowel klachten van artritis en psoriasis. Bij de artritis gaat het vooral om erg pijnlijke, opgezwollen en stijve gewrichten. Vooral ‘s ochtends bij het ontwaken kunnen de gewrichten erg stijf zijn en is het moeilijk om voort te bewegen. Andere klachten die bij artritis kunnen ontstaan is erge vermoeidheid, vaak ook omdat men van de pijn slecht slaapt. Ook peesontstekingen komen regelmatig voor en de ogen zijn ook erg gevoelig voor ontstekingen. De psoriasis geeft klachten als erg veel jeuk, een rode huid en schilfers.

Behandelingen

De behandeling van artritis psoriatica bestaat vooral uit het tegengaan van de ontstekingen. Dit kunnen om ontstekingsremmende pijnstillers of reumaremmers gaan, maar ook biologische medicijnen kunnen een effect hebben op het beperken van de pijn. Deze laatste medicijnen zijn handig wanneer men teveel bijwerkingen krijgt van de overige medicijnen. Een reumakuur in een reumakliniek kan soms ook erg helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *