Atopisch eczeem

0
Atopisch eczeem

Wat is atopisch eczeem?

Atopisch eczeem is een aangeboren ontstekingsziekte van de huid die veel voorkomt en niet besmettelijk is. Meestal beginnen de verschijnselen in de eerste levensjaren en verdwijnen deze in de puberteit. In sommige gevallen begint atopisch eczeem pas in of na de puberteit.

Er zijn twee varianten van atopisch eczeem:

  1. Nek en hoofd eczeem: het eczeem bevindt zich op plekken waar de huid meer zonlicht opvangt en wat vettig is, zoals het gezicht, de nek, onderarmen, polsen, handen, rug en borst.
  2. Prurigo van Besnier: het eczeem bevindt zich in de vorm van grote, jeukende bulten op de strekzijde van ledematen en de romp.

Wat is de betekenis van ‘atopisch’?

Atopie‘ betekent ‘neiging tot allergische reactie‘. De medische term “eczeem” verwijst naar verschijnselen als onder andere schilfering, zwelling, roodheid en rode bultjes die aanwezig kunnen zijn. Belangrijk is dat atopisch eczeem slechts één vorm is van eczeem, er zijn daarnaast nog vele andere vormen van deze ontstekingsziekte.

Andere benamingen

Atopisch eczeem wordt ook wel constitutioneel eczeem, atopische dermatitis of neurodermitis genoemd. In het Engels wordt de ontstekingsziekte aangeduid met atopic dermatitis of atopic eczema.

Symptomen

Er kunnen twee stadia van eczeem worden onderscheiden. De plek waar atopisch eczeem op het lichaam voorkomt en de verschijningsvorm zijn beiden afhankelijk van het stadium waarin het eczeem is en de leeftijd van de persoon. De stadia kunnen na elkaar of tegelijkertijd voorkomen.

Acuut eczeem: er is sprake van zwelling, vochtblaasjes, roodheid, natten en krabeffecten. Als de blaasjes indrogen ontstaan er korstjes. Vervolgens zal de huid gaan schilferen en neemt de roodheid geleidelijk af. Een acute aanval van eczeem kan enkele dagen tot weken duren.

Chronisch eczeem: hoewel de huid meer gaat schilferen, neemt de roodheid af. Daarnaast wordt de huid iets dikker en ontstaat er “lichenificatie”: de huidlijnen worden grover, waardoor er (soms pijnlijke) kloven kunnen ontstaan.

Bij elke vorm van eczeem is er in principe sprake van jeuk, in meer of mindere mate. Vaak zal je daardoor krabben en wrijven. Dit helpt echter niet om het eczeem te verminderen en kan het soms zelf erger maken. Daarnaast is de huid vaak erg droog, ook dit kan weer jeuk veroorzaken.

Oorzaken

Een oorzaak van atopisch eczeem is niet bekend. Er zijn echter drie factoren die een rol spelen:

  1. Een overactief afweersysteem. Hierdoor reageert de huid veel sterker op bepaalde prikkels.
  2. De huid heeft een verminderde barrièrefunctie. Dit zorgt ervoor dat er meer irriterende stoffen in de huid terecht kunnen komen.
  3. Erfelijke factoren. Als je zelf eczeem hebt, heeft je kind een grotere kans om ook eczeem te krijgen.

Diagnose

De diagnose verloopt meestal in drie stappen:

  • Gesprek met arts/verpleegkundig specialist om uw ziektegeschiedenis in kaart te brengen.
  • Lichamelijk onderzoek van de huid.
  • Aanvullend onderzoek is in sommige gevallen nuttig. Dan kan er bijvoorbeeld een allergieonderzoek worden gedaan of een huidbiopt afgenomen.

Wat kun je zelf doen?

Zoek de zon op. Zonlicht heeft namelijk een positieve uitwerking op eczeemklachten. Let er echter op dat je niet te lang in de zon zit en vermijd verbranding, dit zou namelijk uiteindelijk tot huidkanker kunnen leiden.

Vermijd afsluitende kleding. Daarnaast kunnen stoffen zoals wol of synthetische materialen de jeuk verergeren. Kleding van natuurzijde of biokatoen kunnen juist voor verlichting van de klachten zorgen.

Douche niet te lang, vaak en warm. Gebruik tijdens het douchen een parfumvrije en pH-neutrale douchegel. Dep daarna je huid voorzichtig droog.

Behandelingen

Helaas is atopisch eczeem niet geheel te genezen, maar behandeling is wel mogelijk. Er zijn over het algemeen drie soorten behandeling mogelijk.

  1. Allereerst kan de huisarts je een zalf of crème meegeven om op de eczeemplekken te smeren. Zo kun je bijvoorbeeld hormoonzalf of juist hormoonvrije zalf mee naar huis krijgen.
  2. Ten tweede is het mogelijk om lichttherapie te krijgen in speciale behandelcentra. Hierbij wordt de huis behandeld met ultraviolet-B-stralen (UVB).
  3. Tot slot is er de mogelijkheid om medicijnen te gebruiken, dat ook wel systemische therapie wordt genoemd. Mogelijkheden zijn de geneesmiddelen Mycofenolaat, Mofetil, Mexthotrexaat en Ciclosporine.

Prognose

Atopisch eczeem begint vaak 3-4 maanden na de geboorte, op 15 jarige leeftijd heeft zo’n 80% van de patiënten geen last meer van eczeem. De aanwezigheid van astma kan ervoor zorgen dat men langer last houdt van de klachten. De ernst en omvang van het eczeem kunnen echter zeer sterk variëren tussen patiënten.

Producten bij atopisch eczeem:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *