Clownseczeem (Periorale dermatitis)

0
Clownseczeem (Periorale dermatitis)

Heb jij last van een rode, jeukende huid met bultjes rondom de mond? De kans is groot dat je te maken hebt met clownseczeem. In dit artikel lees je alles over deze aandoening en wat eraan te doen is.

Wat is clownseczeem?

Clownseczeem wordt ook wel ‘Periorale Dermatitis‘ genoemd. Het is een veelvoorkomende huidaandoening dat zich rond de mond begeeft. Rond de mond kunnen rode plekken en bultjes ontstaan, dit lijkt erg op rosacea en acne. Het heeft iets weg van clowns schmink rond de mond, hierdoor wordt het ook ‘Clownseczeem‘ genoemd.

De rode plekken en bultjes kunnen ook verspreiden naar meerdere plekken op het gezicht. Deze aandoening is niet pijnlijk, maar er kan wel jeuk en een branderig gevoel ontstaan op deze plekken.

Symptomen

De symptomen van deze huidaandoening komen voor rond de mond en zijn als volgt:

  • Rode huid (lijkt op rosacea)
  • Bultjes en pukkeltjes
  • Roodheid op de lippen
  • Jeuk
  • Branderig gevoel

Wie kan het krijgen?

Iedereen kan deze huidaandoening krijgen. Vaak zet het spontaan op en trekt het ook spontaan weer weg. Mensen met een vette huid zijn extra gevoelig voor het ontwikkelen van deze huidaandoening. Ook kan deze huidaandoening ontstaan door een overmatig gebruik van chemische producten op het gezicht. Goedkope dagcrèmes of make-up kan deze huidaandoening doen ontstaan of verergeren.

Behandeling Periorale dermatitis

Natuurlijk wil je de zichtbaar beschadigde huid het liefst verbergen. Maar voorkom hierbij het gebruik van make-up. De chemicaliën in deze producten kunnen het juist erger maken. Ook wanneer er gebruik wordt gemaakt van hormooncrèmes dient dit te worden gestopt. Reinig jouw gezicht dagelijks met een natuurlijke zeep. Trekt de huidaandoening dan nog steeds niet weg? Dan kan een antibioticakuur helpen.

Clownseczeem is erg vervelend, vooral omdat deze huidaandoening zo duidelijk zichtbaar is. Gelukkig is deze dermatologische aandoening in de meeste gevallen onschuldig en is het eenvoudig te verhelpen. Trekt het niet weg of worden de klachten erger? Neem dan uiteraard altijd contact op met jouw huisarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *