Constitutioneel eczeem

0
Constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem is een chronische (niet besmettelijke) huidziekte die zich kenmerkt door jeuk en een branderig gevoel van de huid. Constitutioneel eczeem staat ook bekend als ‘atopisch eczeem‘. Het woord ‘atopie’ betekent ‘neiging tot allergisch reageren‘. Ook staat deze vorm wel bekend onder de naam ‘neurodermitis‘. Wanneer je last hebt van deze soort eczeem, kan het zijn dat je jouw levenskwaliteit als minder ervaart.

Symptomen en oorzaak

Het hebben van eczeem heeft vaak in negatieve zin een grote impact op jouw levenskwaliteit. Eczeem kan gepaard gaan met roodheid en warmte van de huid, jeuk, schilfers, bultjes, vochtblaasjes, kloven en zwelling. Een patiënt met eczeem kampt met vochtverlies door de huid, zelfs op plekken waar geen eczeem te vinden is. De eczeem-huid bevat minder huidvetten (lipiden), het is daarom van groot belang ervoor te zorgen dat de huid niet verder uitdroogt.

Wat is constitutioneel eczeem?

Constitutioneel eczeem is een chronische (niet besmettelijke) huidaandoening die zich kenmerkt door jeuk en een branderig gevoel van de huid. De huid kan hierdoor ook pijnlijk aanvoelen. Constitutioneel eczeem staat ook bekend als ‘atopisch eczeem’. Het woord ‘atopie’ betekent ‘neiging tot allergisch reageren‘. Ook staat deze vorm wel bekend onder de naam ‘neurodermitis’.

Bij eczeem is het daarom aan te raden om niet te vaak, niet te lang, en niet te heet te douchen of te baden. Bij niet al te erge klachten kunt u ook zelfzorg toepassen zoals bijvoorbeeld natte verbanden die de brandende huid koelen.

In Nederland lijden zo’n 830.000 mensen aan eczeem. De meest voorkomende eczeem varianten zijn;

  • Allergisch contacteczeem
  • Craquelé eczeem
  • Seborroïsch eczeem
  • Dyshidrotisch eczeem
  • Hypostatisch eczeem
  • Constitutioneel eczeem

Diagnose

Bij constitutioneel eczeem is er sprake van een aangeboren overgevoeligheid van de huid, de ziekte is dus al in aanleg aanwezig. Op grond van de aanwezige klachten en huidafwijkingen wordt een patiënt doorverwezen naar een dermatologische kliniek voor de uiteindelijke diagnose. Het onderzoek kan bestaan uit een allergieonderzoek door middel van een huidtest (een plak- of priktest), bloedonderzoek of een afgenomen kweek.

Behandelingen

De aanhoudende aanwezigheid van deze klachten, in combinatie met een gevoel van schaamte, laten vaak diepe sporen na in het leven van mensen met constitutioneel eczeem. Omdat atopisch eczeem genetisch bepaald is kun je er helaas niet van genezen. Jouw behandelend arts zal zich daarom richten op het onderdrukken van de klachten. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden, zoals injecteerbare medicijnen (antilichamen), crèmes en zalven (lokale therapie), lichttherapie en systemische therapie (medicijnen met antibiotica).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *