Alles over: Couperose

0
Alles over: Couperose

Couperose (kleine rode adertjes) op wang en neus

Couperose is een huidaandoening. Kenmerkend zijn de rode of blauwe adertjes in het gezicht. Couperose is niet ernstig en kan goed worden behandeld.

Wat is couperose?

Couperose is een huidaandoening die ongevaarlijk is maar vervelend kan zijn. De huidaandoening is een onschuldig verschijnsel en uit zich door adertjes in het gezicht. Het komt vooral voor bij personen met een blanke huid. Het kan optreden vanaf de leeftijd van ongeveer 30 jaar. Couperose komt meer voor bij vrouwen. Mannen hebben er minder vaak last van. De huidaandoening wordt door veel mensen als cosmetisch storend ervaren.

Symptomen

Couperose komt vooral voor in het gezicht. Je ziet vele, kleine uitgezette rode en blauwe adertjes. De adertjes komen voor boven de ogen of op de schouders maar zijn vooral zichtbaar op de wangen en de neus. De adertjes kunnen branderig aanvoelen, jeuk veroorzaken of tintelingen geven. Deze huidaandoening kan niet definitief genezen maar kan wel worden onderdrukt door gerichte behandelingen.

Oorzaak

Het is niet bekend hoe deze huidaandoening precies ontstaat. De adertjes in de huid worden slapper waardoor ze gaan verwijden. Vaak ontstaat de huidaandoening spontaan, soms komt het ook vaker voor binnen een familie. Het kan ook ontstaan door teveel zonlicht, wind, kou en temperatuurschommelingen. Het kan ook aan je huidtype liggen: bij mensen met een lichte, dunne huid is de kans groter op couperose.

Wat kun je zelf doen?

Als je last hebt van couperose, kun je een crème gebruiken die kalmeert en ontstekingsremmende ingrediënten bevat. De roodheid valt dan iets minder op. Zorg ervoor dat de crème niet te vet is. Je kunt ook dagelijks een zonnebrandcrème gebruiken waardoor je huid tegen overmatig zonlicht wordt beschermd. Probeer ook zoveel mogelijk temperatuurwisselingen te vermijden. Ga je graag naar feestjes? Let dan op je alcoholgebruik.

Behandelingen

Couperose kan worden behandeld met een laserbehandeling. De huid wordt maar kort bloot gesteld aan een soort lichtpuls. Je voelt dat als een speldenprik en natuurlijk wordt je huid er niet door beschadigd. Er zijn maar een paar behandelingen nodig en dan zie je al resultaat. Het effect van een laserbehandeling kan lang aanhouden. Het is wel mogelijk dat de adertjes weer terugkomen na enkele jaren. Uiteraard is het dan mogelijk de behandeling te herhalen.

Prognose

Couperose is een huidaandoening die niet vanzelf geneest. Een laserbehandeling is effectief maar de adertjes kunnen na verloop van tijd weer terug komen. Ook kan de aandoening gedurende lange tijd stabiel blijven maar het kan zich ook uitbreiden tot de hals en het decolleté.

Producten bij couperose:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *