Craquelé eczeem

0
Craquelé eczeem

Veel mensen hebben last van één of andere vorm van de huidaandoening eczeem. Onder eczeem worden dan ook tal van huidaandoeningen verstaan, waar van sommige vormen de oorzaken niet bekend zijn en bij andere vormen wel.

Bij de meeste vormen van eczeem is er sprake van jeuk, roodheid van de huid, schilfering en bultjes en blaasjes. Er zijn mensen die al eczeem op jonge leeftijd ontwikkelen, maar eczeem kan ook op latere leeftijd ontwikkeld worden. Een van de vormen die dikwijls gezien wordt bij ouderen is craquelé eczeem of soms ook wel ‘asteatotisch eczeem‘ genoemd.

Wat is craquelé eczeem?

Deze vorm van eczeem wordt heel vaak waargenomen bij oudere mensen. Het belangrijkste kenmerk van craquelé eczeem is dat de huid droog en schilferig is. Vaak is craquelé eczeem oftewel asteatotisch eczeem terug te vinden op de onderbenen, maar ook op de handen. Wanneer de droge huid geen juiste behandeling krijgt zal het nog droger en schilferiger worden. Na deze fase zullen er kloofjes ontstaan, wat pijnlijk kan zijn en veel jeuk geeft. Als de kloofjes zich uitbreiden, ontstaat er een soort van craquelépatroon, waar de naam van deze vorm van eczeem dus van afgeleid is.

Oorzaak craquelé eczeem

De belangrijkste oorzaak van craquelé eczeem is een van nature droge en zwakke huid die gemakkelijk beschadigd. Ook het verminderende vermogen van de hoornlaag om vocht vast te houden kan meespelen in de oorzaak van deze vorm van eczeem. Maar niet alleen gestel van de huid kan een oorzaak zijn, ook hoe iemand zijn of haar huid behandeld is een belangrijke oorzaak. Dit gaat dan bijvoorbeeld om het veel te heet baden, scrubben, te hard afdrogen en het gebruik bepaalde schoonmaakmiddelen en shampoos.

Behandeling

Wanneer u klachten heeft die bij dit type eczeem horen, dan is het belangrijkste dat u stopt met het gebruik van douche- en badschuim en zeep. De meest succesvolle behandeling bij asteatotisch eczeem is het gebruik van een erg vette crème of zalf. Gebruikt u een zo vet mogelijke crème of zalf, want het is van belang dat het vet het vocht zo lang mogelijk vasthoudt. Voldoende vocht in de huid kan de klachten van droge huid en jeuk doen verminderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *