Dyshidrosis lamellosa sicca (DLS)

0
Dyshidrosis lamellosa sicca (DLS)

Wat is Dyshidrosis lamellosa sicca?

Dyshidrosis lamellosa sicca is een huidaandoening waarbij er vervelling ontstaat op voornamelijk de handpalmen en vingers. Dyshidrosis betekent ‘slecht zweten’. Lamellosa betekent ‘veel velletjes’ en sicca betekent ‘droog’. De naam doet dus vermoeden dat de oorzaak van het probleem te maken heeft met transpireren, maar dit is echter niet bekend, hoewel mensen die snel zweethanden hebben er eerder mee te maken krijgen. De klachten komen het meest voor bij jongvolwassenen en in de zomermaanden. Ook mensen met een allergie of zwak immuunsysteem zijn er vatbaarder voor.

Symptomen dyshidrosis lamellosa sicca

Bij DLS voelt de huid droog aan en ontstaan er blaasjes gevuld met lucht. In tegenstelling tot eczeem is er echter geen sprake van een ontsteking, roodheid of jeuk. Zodra de met lucht gevulde blaasjes kapot gaan, komen er schilferende plekjes tevoorschijn. Als deze vervelling veel achter elkaar gebeurt, kunnen de handen ruw en hard worden.

Oorzaak

Het is niet precies bekend waar de oorzaak van de huidaandoening ligt, maar het lijkt erop dat de buitenste huidlaag (de hoornlaag) te snel splitst. Een genetische aanwijzing daarvoor valt niet te vinden.

Behandeling

Een arts of dermatoloog kan met het blote oog zien dat er sprake is van Dyshidrosis lamellosa sicca. Deze zal een neutrale vette zalf voorschrijven die ureum of melkzuur bevat. Deze stoffen zorgen ervoor dat de schilfers oplossen zodat de huid weer glad wordt. In extreme gevallen kunnen er ook bloedingen aan de handen ontstaan. In dat geval wordt er soms fotochemotherapie toegepast om de huidproblemen op te lossen.

Wat kun je zelf doen tegen DLS?

Het is belangrijk om je handen niet te veel in contact met water te laten komen als dat niet nodig is. Was je handen dus niet al te veel en smeer deze daarna in met de vette crème. Ook andere stoffen kunnen de huidproblemen verergeren, zoals zeep, geparfumeerde bodylotion en reinigingsmiddelen. Vermijd deze ook zoveel mogelijk. Meestal gaat Dyshidrosis lamellosa sicca na een aantal jaar vanzelf over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *