Dyshidrotisch eczeem (blaasjeseczeem)

0
Dyshidrotisch eczeem

Last van blaasjes of blaren op je voeten of handen? Het zou goed kunnen zijn dat je last hebt van dyshidrotisch eczeem.

Wat is dyshidrotisch eczeem?

Dyshidrotisch eczeem is een soort eczeem dat te herkennen is aan blaren of blaasjes. Niet voor niets wordt dit type eczeem ook wel blaasjeseczeem genoemd.

Oorzaak

Tot nu toe is de oorzaak van blaasjeseczeem nog onbekend. Het kan zijn dat dit soort eczeem ontstaat naar aanleiding van contacteczeem of constitutioneel eczeem. Ook zijn er een aantal factoren die invloed hebben op het ontstaan van dyshidrotisch eczeem. Zo ontstaat dit soort eczeem vaker in de zomer. Warmte zorgt voor zweet in de handen of op de voeten en dat kan blaasjes opleveren. Bovendien kunnen stoffen als chroom, rubber en nikkel en sommige medicijnen blaasjeseczeem veroorzaken.

Symptomen

Blaasjeseczeem komt vooral voor op de handen en voeten en is te herkennen aan heldere blaasjes. Het komt soms voor dat de blaasjes samengroeien en één grote blaar vormen. Dyshidrotisch eczeem kan een jeukend, maar ook brandend gevoel geven.

Diagnose

Weet je niet wat de precieze oorzaak van jouw blaasjeseczeem is? Dan is het verstandig om even een bezoek aan de huisarts te brengen. Hij of zij kan de oorzaak vaststellen en op basis daarvan een geschikte oplossing voor het eczeem voorstellen.

Behandelingen

Vaak drogen de blaasjes vanzelf uit, waardoor de huid stug en droog kan aanvoelen. De blaasjes worden schilfers, die vanzelf van de huid vallen. Wordt het eczeem veroorzaakt door een schimmelinfectie? Dan kan de huisarts een antischimmelcrème voorschrijven. Ook een corticosteroïdenzalf is een optie, vooral als je veel jeuk ervaart.

Zelf kan je ook een aantal dingen doen om huidirritatie en eczeemvorming te voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld niet te vaak producten als zeep en parfum. Droog je handen ook goed af na het wassen. Het is ook verstandig om niet te vaak, te lang en te heet te douchen. Dit droogt de huid extreem uit. Gebruik je tijdens je werk handschoenen? Kies voor vinyl handschoenen of verbandhandschoenen in plaats van latex handschoenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *