Eczeem bij baby's: Berg

Vanaf het moment van de geboorte komt het broze babyhuidje in aanraking met allerlei stofjes die in de baarmoeder niet aanwezig zijn. Vaak veroorzaken die stofjes huidproblemen zoals o.a. het onschuldige maar onfris uitziende ‘Berg’. Niets om je als jonge ouders druk om te maken maar wél iets om aan te pakken.

Wat is Berg?

Berg is een vorm van seborroïsch eczeem dat vooral bij baby’s voorkomt. Het is een aandoening van de huid die schilfers veroorzaakt op bepaalde plekken van het lichaam, maar die gelukkig helemaal onschuldig en makkelijk te behandelen is. Jonge ouders die dit niet kennen, denken vaak dat het een allergische reactie is op de voeding maar niets is minder waar.

Symptomen

Je hebt het vast al een keer gezien; een wolk van een roze baby met onsmakelijk uitziende schilfers op het hoofdje. Deze witte tot geelachtige schilfers zitten meestal op de kruin maar kunnen ook op andere plekjes voorkomen zoals de wenkbrauwen, de oogleden, de oortjes en de huidplooien. Rond de leeftijd van één jaar zullen deze huidschilfers vanzelf verdwijnen maar, er zijn een aantal eenvoudige manieren om de schilfers intussen te lijf te gaan.

Wat is de oorzaak van Berg?

Over de oorzaak van Berg of seborroïsch eczeem tast de wetenschap nog een beetje in het duister. Waar de ene onderzoeker spreekt over de aanwezigheid van Candida albicans, een natuurlijk gist dat zou kunnen duiden op verandering van voeding bij de baby, zweren andere wetenschappers bij een stoornis in de vetstofwisseling. Ook is men er bijna zeker van dat baby’s die geboren worden in een familie met aanleg voor eczeem, er vaker last van hebben.

Wat kun je zelf doen?

Met een aantal eenvoudige dingen kun je de schilfertjes regelmatig weghalen. Zo is het heel belangrijk om geen zeep te gebruiken wanneer je de haartjes of het hoofdje van de baby wast. Ook baby- of olijfolie is een prima middeltje wanneer je het, op de plekjes waar de schilfertjes zitten, zachtjes inmasseert. Daarna kun je met een fijn kammetje of borsteltje de schilfers verwijderen. Ook stress zou een factor kunnen zijn die Berg of seborroïsch eczeem verergert en dit is eenvoudig op te lossen door je kleintje de nodige rust en structuur te geven.

Behandeling

Wanneer je merkt dat je baby toch wel last van heeft van die vervelende berg of er een ontsteking ontstaat, kun je naar de huisarts stappen. Hij zal dan een behandeling voorschrijven met een speciale shampoo die het Candida albicans gist doodt. Een crème tegen eventuele roodheid en jeuk kan ook voorgeschreven worden wanneer dit nodig zou blijken.

Prognose

Na enkele maanden verdwijnt Berg vanzelf en, omdat elk kind verschillend is, blijft het bij de ene baby langer aanwezig dan bij de andere. Waar wetenschappers het wél over eens zijn is dat, wanneer mensen veel last hadden van Berg in hun babytijd, de kans groot is dat ze een soortgelijke, onschuldige maar vervelende aandoening, ook op latere leeftijd zullen krijgen. Dat de kans groot is wil uiteraard niet zeggen dat dit per definitie ook gebeurt.

Producten bij ‘Berg’:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *