Eczeem bij Baby’s en Kinderen

0
Eczeem bij Baby's en Kinderen

Bij kinderen en baby’s komt vaak eczeem voor. Eczeem is een ontsteking/irritatie van de huid. Een op de vijf kinderen heeft er last van, soms voor langere tijd, soms een korte periode. Wat eczeem kenmerkt is met name jeuk, schilfering en ook roodheid van de huid. Eczeem bij kinderen geldt als een aangeboren aandoening. Door de jeuk is een eczeem baby niet altijd even gezellig en vat het minder snel slaap.

Eczeem bij baby’s

Kinderen krabben logischerwijs aan de plekjes die jeuken. Dat kan weer wondjes veroorzaken en die wondjes kunnen weer met bacteriën geïnfecteerd raken. Kinderen met eczeem zijn extra gevoelig voor schimmel- en virusinfecties en ook waterwratjes komen vaker bij deze groepen voor. Kinderen met eczeem kampen vaak met een erg droge huid en kloofjes bij de oorlellen. Ook rode wangen en een wat bleke huid rond mond en ook de neus zijn kenmerken. Een Eczeem baby heeft eigenlijk nooit klachten rondom het ‘luiergebied’. Roodheid en ook schilfering is daar weliswaar eerder regel dan uitzondering, dat wordt echter vooral veroorzaakt door urine en wrijving.

Berg

Berg is een vorm van seborroïsch eczeem dat vooral bij baby’s voorkomt. Het is een aandoening van de huid die schilfers veroorzaakt op bepaalde plekken van het lichaam, maar die gelukkig helemaal onschuldig en makkelijk te behandelen is. Lees meer over ‘berg’ »

Eczeem bij kinderen

Eczeem is een aangeboren aandoening. Behalve aanleg kunnen ook andere factoren een rol spelen bij het ontstaan van eczeem kinderen. Dan moet je denken aan voeding, de verzorging van de huid en huisstof.

Symptomen

De verschijnselen van eczeem bij baby’s en kinderen hangen sterk af van de leeftijd. Gaat het om baby’s, dan herken je met name schilfering op de wangen en de eerder genoemde roodheid van de huid. Ook is er schilfering op het hoofd en achter de oren. Later zie je deze verschijnselen ook in de nek en in de plooien van de elleboog, de oorlel en de knieholten. Later, de peuterleeftijd, is roodheid en schilfering met name in de knieholten en de plooien van de elleboog aan de orde en is er minder vaak sprake van dergelijke verschijnselen in het gezicht.

Wat kun je zelf doen?

Ouders kunnen zelf ook zeker iets doen. Zo is gebleken dat kinderen die borstvoeding krijgen, gedurende tenminste een periode van een half jaar, minder vaak met eczeem te maken krijgen. Voorkom ook uitdroging van de huid en wees zuinig met zeep. Bovendien is het verstandig na het wassen zogenaamde ‘droge huidzalf’ te gebruiken. Houd bovendien rekening met kleding die mogelijk kan irriteren en de invloed van zonlicht.

Behandelingen

Doorgaans ontgroeien de meeste kinderen de fase van eczeem klachten. Hoewel eczeem niet te genezen is, zijn er wel middelen om de klachten te reduceren. Zo is er eczeem zalf tegen droge huid. De huidconditie verbetert en eczeem krijgt zo beduidend minder kans. Ook hormoonzalf kan helpen net als calcineurine-remmers. Tacrolimuszalf, zalf dat gebruikt mag worden als kinderen twee jaar of ouder zijn, helpt. Dit geldt ook voor pimecrolimuscrème, crème die toegepast wordt als er sprake is van een behoorlijke vorm van eczeem. Uit grootmoeders tijd maar nog steeds prima te gebruiken is teerzalf, terwijl ook antibiotica voorgeschreven kan worden. Tegen krabben worden anti-krab verbandpakken en natte verbanden gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *