Eczema herpeticum
Eczema herpeticum is een ernstige vorm van atopisch eczeem. Je huid raakt besmet met het ‘herpes simplex virus’ dat ook verantwoordelijk is voor de vervelende koortslip. Deze infectie is niet leeftijdsgebonden en komt op alle leeftijd voorkomen, zelfs bij baby’s.
Gelukkig kun je zelf veel doen om de besmetting met dit virus te voorkomen. Een tijdige diagnose is nodig om deze huidaandoening te behandelen.
Symptomen
Na een incubatietijd van gemiddeld twee weken zijn de eerste symptomen van het eczema herpeticum zichtbaar. De besmetting uit zich door middel van:
- Gegroepeerde kleine rode, paarse of zwarte blaren gevuld met pus die hevige jeuk veroorzaken en vaak pijnlijk zijn
- Gaat vaak gepaard met plotse en hoge koorts
- Gezwollen lymfeklieren
- Een algemeen ziektegevoel
Jeukende en pijnlijke blaren
De eerste tekenen van besmetting zijn dus jeukende en pijnlijke blaren die vaak in groepjes voorkomen. Ze ziet ze vooral in je gezicht en in je hals. Na relatief korte tijd veranderen de blaasjes in korstjes. In uiterst zeldzame gevallen komen de blaasjes over het hele lichaam voor. Is het je eerste infectie met het virus dan voel je je ellendig en doodziek met vaak hoge koorts en sterk gezwollen lymfeklieren gezwollen. Na gemiddeld zes weken is de besmetting voorbij.
Risicofactoren eczema herpeticum
Iedereen kan met het herpesvirus besmet worden, maar de ene persoon is er gevoeliger aan dan de andere. Belangrijke risicofactoren zijn zoals:
- Atopisch eczeem
- Seborroïsch eczeem
- Alle andere en meer onschuldige vormen van eczeem
- Psoriasis
- Ernstige brandwonden
- De ziekte van Darier: een zeldzame en erfelijke huidziekte
- Pemphigus vulgaris (PV): een auto-immuunziekte die zich uit met blaren in de bovenste laag van onze huid en slijmvliezen. Daar waar de blaasjes zich vormen gaat de huid kapot. Zo kunnen de bacteriën binnendringen en infecties veroorzaken
- Een cutaan T-cel lymfoom: een zeldzame vorm van huidkanker die vaak bij vaak oudere mannen voorkomt.
Behandeling
Deze huidaandoening moet steeds ernstig genomen en dus steeds behandeld worden. Er bestaat nog geen middel die het virus kan doden. We hebben alleen de huidige antivirale middelen om de ernst van de aandoening te verminderen en het genezingsproces te verkorten.
Wees voorzichtig met baby’s en jonge kinderen. Die kunnen bij een ernstige herpesbesmetting uitdrogen. Vermijd contact met besmette personen. De etterige zweertjes kunnen ook behandeld worden met zinkzalf.
Goede hygiëne
Een goede hygiëne kan de besmetting met het herpesvirus voorkomen. Neem steeds de nodige voorzorgen zoals:
- Raak de blaasjes niet aan
- Breng zalf aan met een wattenstaafje en was daarna grondig je handen
- Om te vermijden dat je anderen besmet is zoenen niet toegelaten
- Zorg er voor dat je baby niet in contact komt met een koortslip of met iemand die atopisch eczeem heeft
- Baby’s hebben weinig natuurlijke weerstand waardoor een besmetting met het herpesvirus met alle mogelijke middelen moet vermeden worden
Het virus raak je nooit meer kwijt
Eens besmet met het eczema herpeticum of na een koortslip raak je het virus nooit meer kwijt. Bij sommigen blijft het virus inactief en krijgen ze zelden of nooit een volgende aanval. Anderen worden dan weer regelmatig het slachtoffer van zo’n vervelende aanval. Naarmate de besmetting terugkomt wordt de infectie minder ernstig.