Alles over: Gordelroos
Gordelroos, een lastige huiduitslag met bijwerkingen. Als je last hebt van gordelroos, start dan zo snel mogelijk een behandeling en houd het verloop goed in de gaten. Zo voorkom je een lang ziekteproces.
Wat is gordelroos?
Gordelroos, ook wel ‘herpes zoster‘ genoemd, is een virus met een huiduitslag dat vooral verschijnt aan één zijde van het lichaam ter hoogte van de borstkas, de romp en het aangezicht. De huiduitslag bestaat uit blaasjes dat lijkt op waterpokken. De uitslag kan als een soort gordel over het lichaam lopen, vandaar ook de naam van deze infectie. Het virus is besmettelijk en kan worden overgedragen zodra er blaasvorming ontstaat.
Oorzaak
De oorzaak ligt in een virus dat ook waterpokken veroorzaakt. De meeste mensen hebben hier in hun kindertijd last van gehad, maar het virus zal nooit geheel verdwijnen uit het lichaam. Wanneer iemand een verzwakt immuunsysteem heeft, dan kan het virus weer actief worden en zal er een nieuwe huiduitslag ontstaan. Het is zelfs mogelijk dat mensen die nog nooit waterpokken hebben gehad besmet worden door de gordelrooslijder en dit alsnog kunnen krijgen.
Symptomen van gordelroos
Nog voordat de huiduitslag ontstaat zal de huid een branderig en tintelend gevoel krijgen met pijn of jeuk. Ook een pijn dat op spierpijn lijkt kan vooraf gaan aan de huiduitslag. Na verloop van tijd zal de huid rood worden en ontstaan er blaasjes die met vocht zijn gevuld. Normaliter zal dit 1 tot 2 weken duren en zal er genezing optreden. De blaasjes zullen dan uitdrogen en zal er korstvorming ontstaan.
Tijdens de huiduitslag is het mogelijk dat je last krijgt van griepklachten of koorts. Nadat de blaasjes zijn verdwenen kun je nog lang last houden van een rode huid en kan de aangetaste zenuw nog pijnlijk zijn. Het zijn vooral ouderen die nog langdurig last blijven houden van klachten.
Behandeling
Een succesvolle behandeling is wel mogelijk, maar kan het beste worden gestart voordat de huiduitslag verschijnt. Behandeling zal daarna niet veel effect meer hebben. De behandeling bestaat vooral uit het voorschrijven van antivirale medicijnen, ontstekingsremmers en pijnstillers. Omdat de oorzaak een virus is, is bestrijden met medicijnen de beste oplossing. Bij klachten aan het aangezicht is het belangrijk een arts te raadplegen die het verloop goed in de gaten kan houden. Er is dan namelijk een risico op blindheid gehoorschade en aangezichtsverlamming.
Wat kun je zelf doen tegen gordelroos?
Het virus zal normaliter uit zichzelf genezen, waardoor je zelf weinig kunt doen om het tegen te gaan. Omdat de huiduitslag besmettelijk is, is een strikte hygiëne wel noodzakelijk, zoals de handen regelmatig wassen met een bacterie dodende zeep. Na het douchen moet je je nooit droogwrijven, maar deppen, omdat je anders de blaasjes open kunt wrijven.