Homeopathie bij huidaandoeningen

0
Homeopathie bij huidaandoeningen

In het algemeen kunnen eczeem en psoriasis klachten goed behandelt worden met klassieke homeopathie. Het uitzoeken van een geschikt middel gebeurt door de klachten goed te onderzoeken.

Symptomen

Als er symptomen/kenmerken zijn die bijzonder, afwijkend of ongebruikelijk zijn dan kunnen deze leiden tot de keuze van het homeopathische middel. Meestal is het echter zo dat de eczeem onder invloed van medicatie en zalf verandert is. En dat er dan niets bijzonders meer aan te herkennen is.

Omdat de huidaandoening zelf in de meeste gevallen geen specifieke homeopathische informatie kan geven, wordt vooral gekeken naar kenmerken en symptomen van de hele persoon. Dat wil zeggen dat niet alleen rekening wordt gehouden met de huidklachten, maar ook met andere klachten. Vaak zijn het de andere klachten en/of kenmerken die het juiste homeopathische middel tegen de eczeem en psoriasis opleveren. Bij het behandelen wordt dus vooral gekeken naar het totaalbeeld van de klachten. Niet alleen naar de klachten op de huid.

Verder is het belangrijk om te weten dat binnen de homeopathie ervan uit wordt gegaan dat het onderdrukken van huidklachten op latere leeftijd ergere klachten kunnen ontstaan. Dit gebeurt in andere systemen en weefsels van het lichaam. Bekende voorbeelden zijn kinderen die als kleuter huidklachten hadden. Deze met zalven zijn weg gesmeerd waardoor de huidklachten weg zijn gegaan. Echter later ontwikkelden ze bijvoorbeeld astma. Vaak zie je dan weer tijdens de behandeling van de astma dat de astma weg gaat en de huidklachten in lichte vorm terug keren. Daaruit blijkt dat de huidklachten blijkbaar niet helemaal genezen waren. Het terugkomen van de eczeem of psoriasis is daarom een goed teken voor een homeopaat. Mits de klachten in andere organen afnemen. Dit wil namelijk zeggen dat de ziekte verschuift naar de huid. Een orgaan dat feitelijk minder belangrijk is dan de inwendige organen.

Combinatie homeopathie en medicijnen

Als er medicatie of zalven worden gebruikt voor ernstige huidklachten dan is het niet nodig om direct hiermee te stoppen. Dat zou voor de patiënt teveel overlast creëren en het zou verwarrend zijn. Het is eerder aan te raden om langzaam de zalf en/of medicatie af te bouwen. Uiteraard alleen als dit mogelijk is en altijd in overleg met diegene die de medicatie heeft voorgeschreven. En er resultaten zijn voor de homeopathische behandeling.

Meer dan huidklachten

Het probleem van huidklachten beperkt zich vaak niet tot huidklachten op zich. Deze zijn vaak vervelend en oncomfortabel maar niet kritiek. Maar vooral de sociale druk en problemen die het met zich mee brengt, spelen een rol. Zeker als de eczeem op een plek zit die voor iedereen duidelijk zichtbaar is zal het zelfvertrouwen en zelfbeeld onder druk komen te staan. Met alle gevolgen van dien.

Behandelingen

Bij hardnekkig eczeem of psoriasis wordt door huisarts en dermatoloog vrijwel altijd een zalf of crème met bijnierschorshormonen (corticosteroïden) gegeven. Voordeel hiervan is een vrij snelle verbetering van de symptomen. Nadeel (met name bij langdurig gebruik) is het dunner worden en verkleuren van de huid en het verschuiven van het eczeem naar andere plekken van het lichaam.
De homeopathische behandeling heeft tot doel het genezend vermogen van het lichaam, en dus ook van de huid, te verbeteren. We doen dit met een combinatie van een constitutiemiddel. Eén van de duizenden middelen die zo goed mogelijk moet passen bij alle kenmerken van de patiënt. Een nosode en een symptoommiddel, passend bij de karakteristieke kenmerken van het eczeem of de psoriasis.

Eczeem en psoriasis zijn een lastig probleem voor arts en patiënt. Gelukkig biedt homeopathie een groot aantal alternatieven voor vermindering van de klachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *