Hormoonzalf bij huidaandoeningen

0
Hormoonzalf

Eczeem of psoriasis, beide vervelende huidaandoeningen die zorgen voor jeuk, pijn en soms ook schaamte. Een behandeling die hierbij kan helpen is het gebruik van hormoonzalf. In hormoonzalf zitten corticosteroïden, een bijnierschorshormoon.

Al decennia lang is het gebruik van hormoonzalf een behandeling voor diverse soorten huidziekten. Hormooncrème is een relatief eenvoudige manier om huidaandoeningen te bestrijden, maar het kan ook leiden tot bijwerkingen.

Wat is een hormoonzalf?

Corticosteroïden worden van nature door de bijnier afgeven. Dit bijnierschorshormoon heeft een sterke werking tegen ontstekingen en de bijkomende verschijnselen daarvan, zoals jeuk. Daarnaast remt het de verdeling van huidcellen.

Hoe werkt een hormoonzalf?

Soms maakt het lichaam te weinig zelf aan van het bijnierschorshormoon, waardoor er snel ontstekingsreacties ontstaan op de huid. Met behulp van de zalf wordt het afweersysteem in de huid onderdrukt en wordt er een ontstekingsreactie tegengegaan. De klachten die gepaard gaan met een huidaandoening, zoals jeuk, een rode huid en zwelling worden met behulp van de hormooncrème tegengegaan. De zalf geneest nooit de ziekte, het bestrijd alleen de symptomen. De kans is groot dat de huidklachten weer terugkomen als er gestopt wordt met smeren.

Welke huidaandoeningen?

Hormooncrème wordt voorgeschreven bij diverse huidaandoeningen. De meest bekende huidaandoeningen waar de zalf voor gebruikt wordt zijn eczeem en psoriasis. De huisarts of dermatoloog bepaald of hormooncrème een goede behandeling kan zijn bij bepaalde huidaandoeningen.

Sterktes en dosering

Hormoonzalven zijn verkrijgbaar in verschillende sterktes. Er zijn vier klassen:

  • Klasse 1: zwakke zalf bevat lichte bijnierschorshormonen. Deze zalf kun je ook op je gezicht gebruiken.
  • Klasse 2: lichte zalf met sterke corticosteroïden. Ook geschikt voor kinderen met een huidaandoening.
  • Klasse 3: sterke zalf met veel bijnierschorshormonen. Deze klasse zalf wordt vaak bij psoriasis gebruikt. Deze zalf mag je niet op je gezicht smeren.
  • Klasse 4: sterke zalf met veel van het bijnierschorshormoon. Geschikt voor hardnekkige huidaandoeningen. De zalf mag je maar tijdelijk gebruiken.

Hormoonzalven dien je dun aan te brengen, een vingertop zalf is genoeg. Meestal begint een behandeling met twee keer per dag smeren. Als er verbetering optreedt, bouwt men dit af na één keer per dag. Gebruik de zalf nooit vaker dan dat de arts heeft voorgeschreven.

Mogelijke bijwerkingen

Hormoonzalven hebben ook bijwerkingen. Meestal komen de bijwerkingen voor bij een sterke zalf. De volgende bijwerkingen kunnen optreden:

  • De huid wordt dunner
  • De huid wordt minder sterk, het scheurt sneller
  • Sneller ontstaan van blauwe plekken
  • Meer striae
  • Meer kans op huidinfecties
  • Een toename van kleine bloedvaatjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *