Alles over: Huidaandoeningen

Alles over: Huidaandoeningen

De huid is ons meest kwetsbare orgaan. Het verdedigt tegen alle nadelige invloeden van buitenaf. Daarbij denken we aan zaken zoals vuil, bacteriën en aan onze sterk wisselende weersomstandigheden.

Belangrijke oorzaken van huidaandoeningen zijn bijvoorbeeld; schimmels, virusinfecties, parasieten, een tekort aan gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen of allerlei allergieën. Ze zijn soms erfelijk en kunnen aangeboren zijn. Oorzaken van sommige huidaandoeningen zijn zelfs onbekend. Maar wat zijn nu de meest voorkomende huidaandoeningen en hoe kunnen we ze best behandelen?

Behandelingen

We kunnen zelf veel doen om bepaalde huidaandoeningen te voorkomen. In de eerste plaats met een gezond eet- en leefpatroon en door een goede huidverzorging. We kunnen dit ondersteunen met het gebruik van huidcrèmes en voedingssupplementen. Bij huidaandoeningen raadpleeg je best een dermatoloog of huidspecialist.

Eczeem

Eczeem is een overkoepelende term voor verschillende huidaandoeningen. Veelvoorkomende symptomen van eczeem zijn jeuk, bultjes, roodheid en schilfering. Er zijn veel soorten eczeem, en om de klachten zo effectief mogelijk te behandelen is het belangrijk om vast te stellen om welke vorm het gaat. Hier lees je welke soorten eczeem er zijn.
Lees verder »


Psoriasis

Psoriasis is een chronische huidaandoening die wel onder controle kan gehouden worden maar niet geneest. Deze huidziekte duikt plots op om daarna voor een periode te verdwijnen en dan onverwacht terug te keren. Deze huidaandoening komt vooral voor op onze hoofdhuid, in ons aangezicht en op onze ellebogen en knieën. Psoriasis kan in buitengewone gevallen zelfs onze gewrichten aantasten.
Lees verder »


Acne

Acne is de meest voorkomende huidaandoening. Deze huidaandoening is vooral vervelend en manifesteert zich met kleine oneffenheden of mee- eters meestal in het aangezicht. Acne heeft meerdere oorzaken maar ontstaat vooral in onze puberteit als gevolg een te hoge talkproductie en van belangrijke wijzigingen in onze hormonen. Om deze reden wordt acne ook vaak aangeduid als ‘jeugdpuistjes’. Gezond en natuurlijk eten, veel bewegen in open lucht en het gebruik van aangepaste huidverzorgingsproducten kan het genezingsproces versnellen.
Lees verder »


Couperose

Couperose is een huidaandoening. Kenmerkend zijn de rode of blauwe adertjes in het gezicht. Couperose is niet ernstig en kan goed worden behandeld.
Lees verder »


Gordelroos

Gordelroos, ook wel herpes zoster genoemd, is een virus met een huiduitslag dat vooral verschijnt aan één zijde van het lichaam ter hoogte van de borstkas, de romp en het aangezicht. De huiduitslag bestaat uit blaasjes dat lijkt op waterpokken.
Lees verder »


Huidkanker

Kanker kan op allerlei plaatsen in het lichaam ontstaan, ook in de huid. Het komt veel voor op lichaamsdelen die veel in de zon komen, zoals het gezicht, de handen, de armen, de romp en de benen. Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort in Nederland.
Lees verder »


Ichthyosis (vissenschubziekte)

Ichthyosis is een erfelijke huidaandoening en is ook wel bekend als ‘vissenschubziekte’. Gaandeweg wordt het gehele huidoppervlak aangetast doordat de hoornlaag verdikt. Dit uit zich in de vorm van schubben of plekken en belemmert de huid om zijn normale functie uit te voeren.
Lees verder »


Kalknagels

Kalknagels zijn eigenlijk schimmelnagels. Ze komen aan de naam door het kalkachtige uiterlijk wat de nagel krijgt zodra de schimmel de nagel binnendringt. Op dat moment spreek je van een infectie. Vaak wordt de nagel dikker, broos en brokkelig. De nagel gaat ook langzamer groeien en er treedt vaak verkleuring op.
Lees verder »


Koortslip

Een koortslip is een huidinfectie in de onmiddellijke omgeving van de lippen. Het komt vaker voor dan je denkt. Gemiddeld drie procent (3%) van de bevolking krijgt er vroeg of laat last van. Als je er eenmaal last van hebt gehad, keert de koortslip vaker en op dezelfde plaats terug. De oorzaak van een koortslip is het herpesvirus.
Lees verder »


Melasma

Deze huidaandoening is een pigmentstoornis die voornamelijk voorkomt bij vrouwen, waarbij donkere vlekken met een grillige vorm op de huid (meestal in het gezicht) voorkomen. Melasma ontstaat doordat het pigmentsysteem overgevoelig reageert en te veel pigment aanmaakt. Melasma komt veel voor tijdens een zwangerschap en wordt hierdoor ook wel een zwangerschapsmasker genoemd.
Lees verder »


Moedervlek of melanoom?

Een ongevaarlijke moedervlek bestaat uit pigmentcellen ofwel melanocyten. Deze cellen maken melanine aan, de kleurstof die je huid bruin laat kleuren in de zon. Een melanoom is een gevaarlijke vorm van huidkanker, die lijkt op een moedervlek. Melanomen ontstaan als melanocyten zich ongeremd delen.
Lees verder »


Netelroos

Netelroos is een plotse en vaak hevig jeukende huiduitslag die zich manifesteert met kleine of grote galbulten verspreid over het hele lichaam. Histamine speelt daarbij een hoofdrol.
Lees verder »


Ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken zijn eigenlijk pigmentvlekken die vanaf een bepaalde leeftijd zichtbaar worden op plaatsen die veel aan zonlicht zijn blootgesteld, denk maar aan gezicht, handen en decolleté. De oorzaak kan gevonden worden in erfelijkheid, huidveroudering en het soort huidtype.
Lees verder »


Pigmentvlekken

Pigmentvlekken zijn vlekken op de huid die ontstaan door een ophoping van pigment (melanine). Dit wordt ook wel hyperpigmentatie genoemd. Er zijn veel verschillende vormen van pigmentvlekken, zowel in omvang als in kleur.
Lees verder »


Ringworm

Ringworm is een huidinfectie. Kenmerkend zijn de ronde plekken op de huid. De huidaandoening is niet ernstig en goed te behandelen. Hoe ontstaat deze infectie en wat moet je doen en laten?
Lees verder »


Rosacea

Rosacea is een huidaandoening die te herkennen is aan een rode huid in het gezicht. De roodheid en de kleine bultjes en/of puistjes ontstaan door een ontsteking aan de huid. Mensen ervaren een droge huid en het kan een stekend en branderig gevoel geven en irritatie aan de ogen.
Lees verder »


Vitiligo

Vitiligo is een niet- besmettelijke huidaandoening. Door het ontbreken van pigment in de huid, kleurt de huid wit. De vlekjes variëren in vorm en omvang. Meestal verschijnen de vlekjes in het aangezicht, voeten en handen.
Lees verder »


Waterpokken

Waterpokken is een onschuldige maar besmettelijke kinderziekte, waarbij er over het hele lichaam eerst rode vlekjes verschijnen. Deze kinderziekte wordt veroorzaakt door het varicella-zostervirus.
Lees verder »


Wratten

Een wrat is een gezwelletje dat op de huid groeit. Deze gezwelletjes zijn normaliter goedaardig, maar kunnen als hinderlijk ervaren worden omdat ze vaak voorkomen op handen en voeten. De oorzaak is in de meeste gevallen het humaan papillomavirus. Er zijn verschillende soorten wratten; normale wratten, waterwratjes, genitale wratten, steelwratjes en ouderdomswratten.
Lees verder »


Zonneallergie

Zonneallergie is een huidaandoening waarbij er een allergische reactie van de huid op zonlicht ontstaat. De huid waar zonlicht op is gekomen kan gaan jeuken en een rode uitslag krijgen. Het komt vaak in de lente voor en treft gemiddeld één op de tien mensen.
Lees verder »


Zwemmerseczeem

Het wordt wel eczeem genoemd, maar eigenlijk is het een schimmelinfectie. Vaak wordt het ook wel voetschimmel genoemd. Het is dan ook een infectie die voornamelijk voorkomt aan één of beide voeten en de infectie nestelt zich dikwijls tussen de tenen. Wanneer de infectie niet of niet voldoende behandeld wordt dan kan de infectie zich uitbreiden naar de voetzool.
Lees verder »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *