Huidbiopsie
Wat is een huidbiopsie?
Een huidbiopsie bestaat uit het wegnemen van een stukje huidweefsel, een zogenaamd ‘huidbiopt‘. Hierna onderzoekt een zogenaamde patholoog het weggenomen stukje huid microscopisch in een gespecialiseerd laboratorium.
Waarom en wanneer voert een arts een huidbiopsie uit?
Als de aard of de oorzaak van een huidafwijking niet direct duidelijk is, voert een arts meestal een huidbiopsie uit. Veel huidziekten zijn onmiddellijk met het blote oog herkenbaar, maar soms is het nodig om een stukje huidweefsel in detail met een microscoop te bekijken. Op die manier kan de huidspecialist een nauwkeurige diagnose stellen. Als er een vermoeden van huidkanker bestaat kan een huidbiopsie uitkomst bieden om de soort en de groeiwijze ervan vast te stellen.
Hoe gaat het in zijn werk?
Eerst reinigt, ontsmet en verdooft de arts de plaats waar het huidweefsel weggenomen wordt. De arts kiest vervolgens de meest geschikte techniek om het weefsel te verwijderen.
Punch biopsie
Een veelgebruikt instrument bij huidbiopsie is de zogenaamde ‘punch biopteur‘. Dit instrument lijkt een beetje op een appelboortje. Het uiteinde ervan bevat een stalen buisje met een snijrand. De arts drukt de biopteur in de huid en maakt een draaiende beweging om het weefsel los te snijden. Daarna wordt het biopt met een schaartje afgeknipt. De wond moet soms gehecht worden, maar niet altijd.
Shave biopsie
Bij huidafwijkingen of moedervlekken die boven het huidoppervlak uitsteken, gebruikt de arts meestal een speciaal mesje om het afwijkende weefsel net boven de gezonde huid te verwijderen. Men noemt dit een ‘shave biopsie‘.
Excisie biopsie
Bij een excisie biopsie snijdt de arts rondom de huidafwijking in een ovale vorm ook een stukje gezonde huid uit. Dit gebeurt met een chirurgisch mesje.
Waar moet je op letten bij een huidbiopsie?
Als je bloedverdunnende medicijnen neemt of allergisch bent voor ontsmettingsmiddelen of bepaalde soorten pleisters, meld je dit op voorhand aan je arts. Neem je actuele medicatie overzicht mee. De wonde moet na de ingreep minstens twee dagen droog blijven. Stel de genezende wonde niet bloot aan fel zonlicht.
Bijwerkingen
Uitzonderlijk kunnen er na een huidbiopsie infecties of bloeduitstortingen optreden, gepaard met pijn. Neem in dat geval onmiddellijk contact op met je arts.