Huidkanker

Wat is huidkanker?

Kanker is een ongecontroleerde deling van lichaamscellen. De lichaamscellen kunnen niet meer stoppen met delen, waardoor ze ook in de omliggende weefsels groeien. Kanker kan op allerlei plaatsen in het lichaam ontstaan, ook in de huid. Het komt veel voor op lichaamsdelen die veel in de zon komen, zoals het gezicht, de handen, de armen, de romp en de benen. Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort in Nederland.

Soorten huidkanker

Er bestaan verschillende soorten huidkanker:

» Basaalcelcarcinoom

Deze vorm is de meest voorkomende soort en tevens ook de minst gevaarlijke, omdat deze vorm bijna nooit uitzaait. Een basaalcelcarcinoom moet echter wel behandeld worden om verdere groei in de huid te voorkomen.
Een basaalcelcarcinoom kun je herkennen aan een bultje met een lichtere kleur, vaak lichtroze. Kenmerkend zijn ook de witte randen van het bultje en verwijde bloedvaatjes eromheen. Het ontstaat doordat cellen van de opperhuid zich onvolledig ontwikkelen als gevolg van uv-straling.

» Plaveiselcelcarcinoom

Een plaveiselcelcarcinoom is een kwaadaardige tumor van de huid of slijmvliezen. Deze vorm kan wel uitzaaien in tegenstelling tot de basaalcelcarcinoom. Deze vorm is te herkennen aan een huidkleurig tot lichtrood bultje, vaak met een ruw oppervlak. Het bultje groeit langzaam uit tot een grotere tumor en kan ook steeds gevoeliger worden bij aanraking. Ook een plaveiselcelcarcinoom ontstaat door te veel blootstelling aan zonlicht, ongeveer 80% komt dan ook voor op het hoofd en de hals.

» Melanoom

Dit is de meest bekende en meest agressieve vorm van huidkanker. Dit betekent dat een melanoom sneller uitzaait dan de andere vormen. Deze vorm kan zomaar ontstaan of uit een moedervlek en ontstaat uit de pigmentcellen van de huid. Pigmentcellen gaan dan over in kankercellen. Een melanoom heeft vaak verschillende kleuren, zoals bruin, zwart of rood. Ook is een melanoom te herkennen aan het plotseling veranderen van de kleur of de grootte.

Behandeling van huidkanker

Wanneer je er vroegtijdig bij bent en er geen uitzaaien zijn gevonden, is huidkanker goed te genezen. Het grootste deel van de basaalcelcarcinomen kan met een zalf behandeld worden, maar vaak wordt het plekje met behulp van een operatie weggesneden. Wanneer dit niet mogelijk is, kunnen er andere behandelingen worden gegeven.

Prognose

De prognose hangt sterk af van het soort huidkanker.
De kans op genezing bij een basaalcelcarcinoom is bijna 100%.
Een plaveisecelcarcinoom is in 90% van de gevallen ook te genezen.
Als een melanoom in een vroeg stadium herkend wordt, is de kans op genezing zo’n 80%. Wanneer het is uitgezaaid, is de overlevingskans kleiner.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *