Huidverbetering door ‘Floaten’

0

Dit artikel onderzoekt de opkomende trend van “floaten” of floatation therapy en de mogelijke voordelen ervan voor de huidkwaliteit. Floaten, waarbij men drijft in een tank met zoutwater, biedt niet alleen diepe ontspanning, maar wordt ook geassocieerd met hydratatie, stressvermindering en verbeterde bloedcirculatie. We verkennen hoe floaten werkt, de voordelen ervan voor de huid, en bieden zelfs suggesties om thuis een vergelijkbare ervaring te creëren. Het doel is niet alleen om te ontspannen, maar ook om de huid een stralende en gezonde uitstraling te geven.

Huidverbetering door 'Floaten'

Een stralende, gezonde huid is niet alleen een teken van uiterlijke schoonheid, maar ook van innerlijke welzijn. Naast traditionele huidverzorgingsroutines en gezonde levensstijlkeuzes, wordt er steeds meer aandacht besteed aan alternatieve benaderingen om de huidkwaliteit te verbeteren. Een fascinerende methode die de afgelopen jaren aan populariteit heeft gewonnen, is “floaten” of floatation therapy. In dit artikel zullen we verkennen wat floaten inhoudt, hoe het de huidkwaliteit kan beïnvloeden en zelfs hoe je een vergelijkbare ervaring thuis kunt creëren.

Wat is Floaten?

Floaten, ook bekend als floatation therapy of sensory deprivation therapy, is een vorm van ontspanning waarbij een persoon drijft op het oppervlak van zoutwater in een speciale tank. Deze tanks, ook wel isolation tanks genoemd, zijn ontworpen om alle externe stimuli zoals licht en geluid te minimaliseren. Het zoute water zorgt ervoor dat je blijft drijven, waardoor het lijkt alsof je gewichtloos bent. De combinatie van de isolatie van externe prikkels en het gevoel van gewichtloosheid creëert een unieke ervaring die veel mensen als zeer ontspannend en verjongend beschrijven.

Hoe werkt floaten?

Een typische floatation tank is een afgesloten, geluiddichte cabine gevuld met water dat rijk is aan Epsomzout of ander zout met een hoog magnesiumgehalte. Het water wordt op lichaamstemperatuur gehouden om een gevoel van neutraliteit te creëren. Wanneer je de tank binnengaat, ervaar je bijna onmiddellijk het drijfvermogen van het water, waardoor je moeiteloos kunt drijven.

De tanks zijn ontworpen om sensorische prikkels te minimaliseren. Hierdoor bevind je je in een omgeving van complete stilte en duisternis. De afwezigheid van externe prikkels stelt je zenuwstelsel in staat om in een staat van diepe ontspanning te komen, vergelijkbaar met meditatie.

Tijdens het floaten worden vaak ontspanningstechnieken zoals meditatie en ademhalingsoefeningen toegepast. Sommige mensen ervaren zelfs een toestand van gewichtloosheid die het gevoel van stress vermindert en het lichaam de kans geeft om te herstellen.

Voordelen voor de Huid

De voordelen van floaten reiken verder dan alleen mentale ontspanning; er zijn ook aanwijzingen dat het de kwaliteit van de huid kan verbeteren. Hier zijn enkele manieren waarop floaten de huid ten goede kan komen:

 1. Hydratatie: Het zoute water in de floatation tank kan een hydraterend effect hebben op de huid. Het hoge zoutgehalte helpt water in de huid vast te houden, wat kan bijdragen aan een gezonde, gehydrateerde huid.
 2. Stressvermindering: Stress is een bekende factor die de huidkwaliteit kan beïnvloeden. Door de diepe ontspanning die wordt bereikt tijdens het floaten, kan het stressniveau worden verminderd, wat positieve effecten kan hebben op de huid.
 3. Verbeterde Bloedcirculatie: Het drijven in het zoute water kan de bloedcirculatie stimuleren. Een goede bloedcirculatie levert voedingsstoffen aan de huidcellen, wat kan bijdragen aan een gezonde teint.
 4. Ontgifting: Het zoute water in de floatation tank kan helpen bij het ontgiften van de huid door onzuiverheden te verwijderen. Dit kan resulteren in een helderdere en zuiverdere huid.

Bij welke huidaadoeningen?

Hoewel floaten geen vervanging is voor medisch advies of behandeling, zijn er bepaalde huidaandoeningen waarbij mensen hebben gemeld dat floatation therapy gunstig kan zijn. Het is belangrijk om te onthouden dat de ervaringen variëren en dat individuele reacties op floaten anders kunnen zijn. Als je overweegt floatation therapy voor een specifieke huidaandoening, is het altijd raadzaam om dit te bespreken met een dermatoloog of een zorgverlener. Hier zijn enkele huidaandoeningen waarbij floaten als ontspannende therapie nuttig kan zijn:

 1. Eczeem: Floaten in zoutwater kan helpen de huid te hydrateren, wat voor sommige mensen met eczeem gunstig kan zijn. Het is echter belangrijk om de reactie van de huid te monitoren en advies in te winnen bij een arts.
 2. Psoriasis: De ontspannende aard van floaten kan mogelijk helpen bij stressvermindering, wat een positief effect kan hebben op psoriasis. Het hoge zoutgehalte kan ook bijdragen aan het hydrateren van de huid.
 3. Acne: Hoewel floaten op zichzelf waarschijnlijk geen directe invloed heeft op acne, kan stressvermindering en ontspanning bijdragen aan het beheersen van factoren die acne kunnen verergeren.
 4. Rosacea: Stress wordt vaak geassocieerd met rosacea-opflakkeringen, en floaten kan mogelijk helpen bij het verminderen van stress, wat gunstig kan zijn voor mensen met rosacea.
 5. Huidallergieën: Het verminderen van blootstelling aan externe prikkels tijdens floaten kan voordelig zijn voor mensen met huidallergieën, hoewel voorzichtigheid geboden is om mogelijke reacties op de gebruikte chemicaliën te voorkomen.
 6. Droge huid: Het drijven in zoutwater kan een hydraterend effect hebben, wat gunstig is voor mensen met een droge huid.

Floaten Thuis: Een vergelijkbare ervaring creëren

Hoewel professionele floatation tanks specifiek zijn ontworpen voor deze unieke ervaring, kun je thuis enkele elementen van floaten proberen te recreëren. Hier zijn enkele suggesties:

 1. Zoutbad: Voeg een aanzienlijke hoeveelheid epsomzout of zeezout toe aan je bad. Dit kan een gevoel van gewichtloosheid creëren en mogelijk helpen bij ontspanning. Zorg ervoor dat het water op een comfortabele temperatuur is.
 2. Stille Omgeving: Probeer een stille omgeving te creëren zonder afleidingen. Dim de lichten of gebruik kaarsen om een ontspannen sfeer te bevorderen.
 3. Meditatie en Ademhalingsoefeningen: Voeg meditatie- en ademhalingsoefeningen toe aan je badroutine om de ontspanning te verdiepen.
 4. Regelmaat: Net als bij professioneel floaten, kan regelmaat de effecten versterken. Overweeg om regelmatig een ontspannend bad op te nemen in je zelfverzorgingsroutine.

Floaten is niet alleen een trend in de wereld van ontspanning en welzijn; het heeft ook veelbelovende voordelen voor de huid. Door de combinatie van gewichtloosheid, ontspanning en het gebruik van zout water, kan floatation therapy een positieve invloed hebben op de hydratatie, circulatie en algehele gezondheid van de huid. Hoewel het recreëren van de exacte omstandigheden van een floatation tank thuis een uitdaging kan zijn, kunnen eenvoudige aanpassingen aan je badroutine vergelijkbare ontspanningsvoordelen opleveren.

Onthoud dat iedereen uniek is, en de ervaring van floaten kan variëren van persoon tot persoon. Als je overweegt om floatation therapy te proberen, is het altijd verstandig om advies in te winnen bij een gezondheidsprofessional, vooral als je gezondheidsproblemen hebt. Het is tenslotte belangrijk om te zorgen voor je innerlijke welzijn, omdat dit zich vaak weerspiegelt in de stralende gloed van een gezonde huid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *