Alles over: hyperkeratose

Hyperkeratose (hyperkeratosis) is een huidaandoening en het betekent een toegenomen verhoorning van de huid. Er bestaan veel verschillende vormen met verschillende oorzaken.

Wat is hyperkeratose?

Hyperkeratose is een huidaandoening waarbij de patiënt op bepaalde delen van de huid te maken heeft met een verhoorning van de huid. Hierdoor is de huid op de plaats van de verhoorning verdikt.

Wat zijn de oorzaken van hyperkeratose?

Er zijn meerdere oorzaken aan te wijzen voor het ontstaan van hyperkeratose. Er kunnen twee vormen worden onderscheiden bij deze huidaandoening: drukgerelateerde hyperkeratosis en niet-druk gerelateerde hyperkeratosis. Druk gerelateerde hyperkeratosis is een gevolg van: overmatige druk, een ontsteking of irritatie van de huid. Niet-druk gerelateerde hyperkeratosis ontstaat vaak door genetische factoren.

Hyperkeratose van de huid

Er bestaan veel verschillende vormen van hyperkeratose: ichthyosis, epidermale naevus, keratoderma palmoplantaris, actinische keratose, cornu cutaneum, eelt, gewone wratten, keratotanthoom, keratosis pilaris, likdoorn, ouderdomswratten, porokeratose, psoriasis en eeltvormend handeczeem.

1. Aangeboren en uitgebreid

Dit is de vorm ichthyosis, een erfelijke huidaandoening waarbij langzamerhand het hele huidoppervlak wordt verhoornd. De verdikking van de hoornlaag in de vorm van plakken of schubben zorgt voor een uitdroging van de huid waardoor er schilfers ontstaan die loslaten. Hierom wordt ichthyosis ook wel de visschubziekte of vissenschubziekte genoemd.

2. Aangeboren en plaatselijk

Tot de aangeboren en plaatselijke vormen behoren epidermale naevus en keratoderma palmoplantaris.

 • Een epidermale naevus is een huidaandoening welke lijkt op wratten en ontstaat door een ontwikkelingsstoornis van de opperhuidcellen.
 • Keratoderma palmoplantaris is een huidziekte waarbij de huid aan de binnenkant van de handen en voetzolen bedekt is met een soort eelt.

3. Verworven plaatselijk

Tot de verworven en plaatselijke vormen behoren actinische keratose, cornu cutaneum, eelt, gewone wratten, keratocanthoom, keratosis pilaris, likdoorn, ouderdomswratten en porokeratose.

 • Actinische keratose wordt gezien als voorstadium van huidkanker en wordt veroorzaakt door zonneschade.
 • Ook cornu cutaneum ontstaat door zonneschade en komt voornamelijk voor bij oudere en blanke mensen.
 • Eelt is een plaatselijke verdikking van de opperhuid en ontstaat door wrijving en/of druk.
 • Gewone wratten komen meestal voor op de handen en vingers, ze komen voor als vast aanvoelende uitgroeisels van de huid.
 • Een keratocanthoom ontstaat ook meestal door zonneschade en is een goedaardige huidtumor die spontaan verdwijnt zonder dat een behandeling nodig is.
 • Keratosis pilaris is een veel voorkomende onschuldige huidaandoening en ontstaat door een storing in de uitrijping van de hoorncellen van de haarzakjes.
 • Een likdoorn is een naar binnen groeiende eeltplek die vaak erg pijnlijk is.
 • Ouderdomswratten zijn vaak donkerkleurig en komen vooral voor bij oudere mensen.
 • Porokeratose is een verhoorningsstoornis waarbij er een plekje op de huid ontstaat met een verhoornde schilferrand.

4. Verworven uitgebreid

Tot de verworven en uitgebreide hyperkeratose behoren psoriasis en eeltvormend handeczeem.

 • Psoriasis is een chronische auto-immuunziekte die gepaard gaat met schilfers, roodheid en jeuk.
 • Eeltvormend handeczeem is eczeem dat voorkomt op de handen.

Behandeling

De behandeling van hyperkeratose is per soort anders en kan lasertherapie of smeren met een simpele crème inhouden, maar bijvoorbeeld ook cryotherapie (bevriezing) of een chirurgische ingreep. Om te weten welke soort behandeling het beste bij welke vorm van hyperkeratose past is het belangrijk om een dermatoloog te raadplegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *