Hypostatisch eczeem (variceus eczeem)

0
Hypostatisch eczeem (variceus eczeem)

Hypostatisch eczeem; heb je naast rode huiduitslag op de onderbenen ook last van oedeem of spataderen? Misschien heb je hypostatisch eczeem, dat wordt veroorzaakt door aderfalen.

Wat is Hypostatisch eczeem?

Hypostatisch eczeem is een eczeem die ontstaat bij aderfalen in de benen. Dit soort eczeem ontstaat dus meestal ook alleen op de onderbenen en is ook wel bekend onder de naam ‘variceus eczeem’.

Oorzaak

Hypostatisch eczeem wordt veroorzaakt door een chronisch veneuze insufficiënte (CVI). CVI is een afwijking aan het aderlijke stelsel waardoor het bloed in de benen onvoldoende wordt afgevoerd. Dit leidt tot een opeenhoping van bloed, wat de druk in de aderen en de haarvaten doet verhogen. Het is nog onbekend op welke manier dit soort eczeem precies ontstaat, maar de afbraakproducten, ontstekingseiwitten en afweercellen die zich in de beenaderen verzamelen spelen hierbij wel een belangrijke rol.

Symptomen hypostatisch eczeem

Variceus eczeem komt voornamelijk op de onderbenen voor en is te herkennen aan rode schilferige plekken die veel jeuk opleveren. Het eczeem ontstaat vaak in combinatie met oedeem, spataders, purpura, zweertjes, bruingele of witte vlekjes: kenmerken van een chronisch veneuze insufficiënte.

Diagnose

Op basis van de symptomen kan een dermatoloog vaststellen of er sprake is van hypostatisch eczeem. Het onderscheid tussen verschillende soorten eczeem blijkt in de praktijk niet altijd makkelijk te maken te zijn. Het kan dus ook zijn dat u last heeft van bijvoorbeeld contacteczeem. Wanneer de dermatoloog dat vermoeden heeft, zal hij of zij waarschijnlijk een allergietest uitvoeren.

Behandelingen

Bij variceus eczeem is het vooral belangrijk om de oorzaak van het eczeem (de chronisch veneuze insufficiënte) aan te pakken. Pas als de oedeem (bijna) verdwenen is, kan een arts een hormoonzalf voorschrijven om de jeuk en de roodheid te verminderen. Verder is het verstandig om veel te bewegen, om de doorbloeding te stimuleren. Ook is het aan te raden om geen strakke kleding te dragen en op gemakkelijke schoenen te lopen. Leg de benen ook eens omhoog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *