Ichthyosis (vissenschubziekte)

0
Ichthyosis (vissenschubziekte) huid

Ichthyosis is een erfelijke huidaandoening en een vorm van hyperkeratose. Gaandeweg wordt het gehele huidoppervlak aangetast doordat de hoornlaag verdikt. Dit uit zich in de vorm van schubben of plekken en belemmert de huid om zijn normale functie uit te voeren.

Vissenschubziekte

De aangetaste huid droogt uit doordat het veel vocht verliest, er ontstaan kloven en spleten die uiteindelijk in dikke schilfers veranderen. Ichthyosis staat ook wel bekend als vissenschubziekte.

Welke vormen zijn er?

Ichthyosis komt voor in ongeveer twintig vormen. Het kan lastig zijn om de verschillende vormen klinisch van elkaar te onderscheiden. Dit zijn de vier meest voorkomende vormen:

  • Ichthyosis vulgaris – symptomen worden zichtbaar in het eerste levensjaar
  • Geslachtsgebonden recessieve ichthyosis – komt alleen bij mannen voor
  • Lamellaire ichthyosis – al bij geboorte kenbaar (collodion baby)
  • Epidermolytische hyperkeratose – hoogrode blaren vanaf geboorte

Symptomen

De huid van een persoon met deze huidaandoening is droog en schilferig. De hoornlaag, het bovenste gedeelte van de huid, is dikker dan normaal en niet glad (hyperkeratose). Op sommige plekken laat de hoornlaag los. De kenmerken zijn van persoon tot persoon verschillend en ook de ernst verschilt.

Oorzaak

Over het algemeen wordt ichthyosis veroorzaakt door een verandering in een gen. Deze ziekte is dan ook erfelijk. Er zijn veranderingen in diverse genen bekend, maar ook zijn er vormen van de huidziekte waar nog maar zeer weinig over bekend is. Ook kan het zijn dat de huidaandoening geen erfelijke oorzaak heeft. In dit geval wordt het veroorzaakt door medicijngebruik of een andere ziekte.

Prognose

De huidaandoening blijft de rest van het leven bestaan. Wel zijn er tegenwoordig enkele middelen beschikbaar voor een inwendige en uitwendige behandeling van de verschillende varianten. Alhoewel deze geen blijvende genezing bieden, kan een behandeling het wel mogelijk maken om de gevolgen goed onder controle te houden.

Ichthyosis en zwangerschap

De huidaandoening is in de meeste gevallen erfelijk bepaald, waardoor dit via de genen doorgegeven wordt aan de volgende generatie. Ook zijn er een aantal risico’s tijdens de zwangerschap. Vrouwen die zwanger zijn van een kindje met X-gebonden recessieve ichthyosis kan soms een moeizame bevalling hebben. Het wordt vrouwen met de huidaandoening dan ook altijd aangeraden om een eventuele kinderwens met de arts te bespreken. De arts kan verder ingaan op de risico’s die er tijdens een zwangerschap kunnen zijn.

Producten bij ichthyosis:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *