Koortslip

Heb je wel eens last van een koortslip? Vaak is dit redelijk onschuldig en verdwijnt spontaan na gemiddeld tien dagen. Wat is een koortslip eigenlijk precies en wat kun je ertegen doen? Je leest alles over een koortslip in dit artikel!

Wat is een koortslip?

Een koortslip is een huidinfectie in de onmiddellijke omgeving van de lippen. Het komt vaker voor dan je denkt. Gemiddeld drie procent (3%) van de bevolking krijgt er vroeg of laat last van. Als je er eenmaal last van hebt gehad, keert de koortslip vaker en op dezelfde plaats terug. De oorzaak van een koortslip is het herpesvirus.

Symptomen

Een koortslip manifesteert zich met een klein rood plekje waar zich een blaasje ontwikkeld gevuld met vocht. Je krijgt jeuk, tintelingen, het voelt branderig aan en doet pijn. Na enkele dagen drogen de blaasjes en kunnen ze kleine korstjes achterlaten die samen met de rode geïnfecteerde huid na tien dagen verdwijnt. Deze huidinfectie komt soms ook voor op de neus, kin of het ooglid.

Oozaken

De oorzaak van een koortslip is het herpesvirus, dit virus is aanwezig in het vocht van de blaasjes. Het is erg besmettelijk en wordt via (indirect) contact verspreidt. Deze aandoening is niet leeftijdsgebonden, zelfs kleuters krijgen het. Kleuters en kinderen zijn dan vaak ziek van met koorts als gevolg. Bij tieners is zelfs een ontsteking van hun tong mogelijk. Volwassenen hebben vaak keelpijn en opgezette klieren in hun hals.

Als je eenmaal last hebt van deze infectie blijft het virus je hele leven aanwezig in de zenuwcellen van je huid. Velen zijn drager van het herpesvirus zonder er ooit last van te krijgen. Bij anderen wordt het regelmatig weer actief meestal als gevolg van:

 • Het langdurig blootstellen aan zonlicht
 • Regelmatig gebruik van de zonnebank
 • Koorts
 • Na een medische ingreep
 • Bij verkoudheid, griep of een keelontsteking
 • Een verzwakt immuunsysteem en een verminderde natuurlijke weerstand
 • Het gebruik van geneesmiddelen die je verzwakken zoals een chemokuur
 • Stress en vermoeidheid
 • Pijnlijke menstruatie
 • Wondjes
 • Seksueel contact

De fases van een koortslip:

0. Koortslip virus is inactief
Het herpes simplex virus is inactief.
1. Tinteling
De eerste tintelingen zijn voelbaar, maar het is nog niet zichtbaar.
2. Lipblaasjes
Er vormt zich een groepje met vocht gevulde blaasjes.
3. Open blaasjes
De blaasjes kunnen open barsten en er kan vocht uit lopen. Dit is de meest besmettelijke fase.
4. Korstjes
De blaasjes drogen in en er vormt zich een korstje.

Behandeling

Als je er weinig of geen last van hebt van je koortslip is er geen behandeling nodig. Heb je er teveel last van dan vind je genoeg producten in de apotheek of bij de (online)drogist.

Veel en pijnlijke blaasjes

Soms kunnen de klachten veel ernstiger zijn met vele pijnlijke blaasjes. Raadpleeg dan je vertrouwde huisarts. Die zal je antivirale tabletten voorschrijven.

Eczema herpeticum

Als je al last hebt van eczeem en je krijgt een koortslip, heb je een kleine kans om de aandoening ‘eczema herpeticum‘ te krijgen. Dit is een vorm van eczeem dat wordt veroorzaakt door het het herpesvirus in combinatie met (atopisch) eczeem.

Producten bij een koortslip:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *