Lentigo maligna

0

Een lentigo maligna, ook wel ‘ziekte van Dubreuilh’ genoemd, is een langzaam groeiende huidtumor die over kan gaan in een agressieve vorm van huidkanker; een melanoom. Het is een moedervlek bestaande uit onrustige pigmentcellen.

Lentigo maligna

Wat is lentigo maligna?

Een lentigo maligna, ook wel ‘ziekte van Dubreuilh‘ genoemd, is een moedervlek bestaande uit onrustige pigmentcellen. De vlek heeft vaak een grillige vorm. De kleur varieert van licht- tot donkerbruin, grijs tot zelfs zwart. Een lentigo maligna komt vooral voor in het gezicht, met name op de wang maar ook op de handrug of op de romp. Het is een langzaam groeiende huidtumor die over kan gaan in een agressieve vorm van huidkanker; een melanoom.

Oorzaak en risicofactoren

De belangrijkste oorzaak van een lentigo maligna is een jarenlange blootstelling aan ultraviolette straling waardoor er schade aan de huid is ontstaan. Een extra risico vormt een ernstige zonverbranding in het verleden. Het komt dan ook vaak voor bij mensen met een buitenberoep en bij mensen met een lichte huid. Vooral mensen van boven de 60 jaar zijn er gevoelig voor.

Symptomen

In het algemeen geeft een lentigo maligna weinig tot geen klachten. Soms jeukt de moedervlek. Zodra de vlek verandert van kleur of grootte, gaat bloeden of er een verharding in optreedt, moet je een arts raadplegen.

Onderzoek en diagnose

Dermatoscopie

Bij een verdachte moedervlek wordt verder onderzoek gedaan. Een dermatoloog zal de vlek met behulp van een dermatoscoop bekijken. Dat is een speciaal soort vergrootglas waarmee de vlek tien keer wordt vergroot. Het is een pijnloos onderzoek.

Huidbiopsie

Wanneer een lentigo maligna te groot is om geheel te verwijderen wordt er een huidbiopt gedaan. Onder lokale verdoving wordt er dan een stukje weefsel weggenomen voor verder onderzoek door een patholoog.

Operatie, bestralen of bevriezen

Als blijkt dat het om een lentigo maligna gaat, dan wordt de moedervlek door een kleine operatie verwijderd waarbij de plek ruim wordt uitgesneden. Als de huidafwijking heel groot is, of te dicht bij het oog of de neus zit kan gekozen worden voor bestraling, bevriezen (cryochirurgie) of voor een laserbehandeling onder plaatselijke verdoving.

Prognose: blijf alert

Het vooruitzicht is over het algemeen goed. De kans op uitzaaiingen is bij een volledige verwijdering klein. Toch keert bij zo’n 5% van de mensen waarbij een lentigo maligna is weggesneden de aandoening terug. Blijf dus alert wanneer er een vlek verschijnt of wanneer een -al jarenlange aanwezige- moedervlek verandert of klachten geeft.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *