Lichttherapie

0
Lichttherapie behandeling

Lichttherapie kan worden ingezet als behandeling van verschillende huidaandoeningen. Zonlicht (vooral het ultraviolette deel) kan een positieve invloed hebben op deze huidziekten. Het onderdrukt namelijk het overactieve afweersysteem van de huid.

Er bestaat zowel een UV-B als UV-A lichttherapie. Lichttherapie wordt ook toegepast in de dermatologie voor de behandeling van huidaandoeningen zoals psoriasis en bepaalde soorten eczeem.

Zonlicht

Zonlicht bestaat onder meer uit UV-A en UV-B licht. UV-B licht heeft het meest effect en geeft het snelst een zonnebrandreactie. UV-B heeft ook het meest effect bij de behandeling van huidaandoeningen. Daarom gebruiken we bij lichttherapie UV-B. Een zonnebank heeft alleen maar UV-A licht en is daarom niet geschikt voor behandeling.

Behandeling met lichttherapie

Verschillende huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis zijn met UV-lichttherapie goed te behandelen. De effectiviteit van lichttherapie bij de behandeling van deze huidaandoeningen is duidelijk en wetenschappelijk aangetoond. En deze behandeling met licht maakt mede onderdeel uit van de normale geneeskunde. Bij een behandeling met ultraviolet licht wordt uw huid twee of drie keer per week belicht. Dit gebeurt met ultraviolet-B (UV-B) licht of in sommige gevallen ultraviolet-A (UV-A) licht. Deze behandeling duurt tussen de acht en zestien weken, afhankelijk van het resultaat. Bij elke behandeling met licht wordt de belichtingsduur iets langer.

Soorten licht

UV-B licht

Ultraviolet B ofwel UV-B licht remt de celdeling bij bijvoorbeeld eczeem. En heeft een positieve invloed op de ontstekingen. Omdat men bij UVB-licht het risico loopt op verbranding van de huid, kiest men vaak voor ‘smal-spectrum’ lichttherapie. Hierbij wordt het UVB-licht uitgestraald op een golflengte van rond de 311 nanometer. Roodheid van de huid en verbranding wordt bij UVB-311nm lichttherapie minder vaak waargenomen dan bij ‘breed-spectrum’ UVB-licht. Bij breed-spectrum UVB-licht stralen de lampen licht uit over het gehele UVB-lichtspectrum van 290 tot 320 nanometer. UV-B 311nm lichttherapie, ook wel bekend als TL-01 behandeling, heeft bij dermatologen dan ook een duidelijke voorkeur.

Als uw behandelend arts denkt dat behandeling met UV-B licht niet genoeg effect heeft, kan hij kiezen voor PUVA-therapie. Dit is UV-A licht gecombineerd met psoraleen. Psoraleen is een medicijn dat de huid eerst gevoelig maakt voor UV-A licht.

UVA en PUVA licht

UV-A is de afkorting van Ultraviolet A. UV-A, met een golflengte van 320 tot 400 nanometer, is het licht dat zorgt voor het bruin worden van de huid. Omdat UV-A minder krachtig is dan UV-B voor de behandeling van psoriasis wordt deze lichttherapiebehandeling meestal gecombineerd met medicijnen, zogenaamde ‘psoralenen’, die de huid gevoeliger maken voor UV-A licht. De combinatie van Ultraviolet-A licht in combinatie met psoralenen noemt men ook wel PUVA lichttherapie. Bij psoriasis remt PUVA de celdeling en heeft een positieve invloed op de ontstekingen Het nadeel van PUVA zijn vaak de bijwerkingen van de psoralenen zoals jeuk, misselijkheid en hoofdpijn.

Producten bij ‘lichttherapie’:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *