Liesschimmel (tinea cruris)

0

Liesschimmel ofwel tinea cruris valt onder de schimmelinfecties en wordt veroorzaakt door een schimmel die op de huid leeft. De symptomen van een liesschimmel zijn rode vlekken met schilfers aan de randen die in bepaalde gevallen met jeuk of een branderig gevoel gepaard gaan. Liesschimmel is gelukkig goed te behandelen met een antischimmelcrème of met antischimmelpillen.

Liesschimmel (tinea cruris)

Rode vlekken en een jeukend gevoel ter hoogte van één of beide liezen? De kans is groot dat het om liesschimmel gaat. Vervelend en misschien heb je er wel een ongemakkelijk gevoel, maar gelukkig goed te behandelen en helemaal niets om verlegen over te zijn.

Wat een liesschimmel is, hoe je het kunt herkennen en behandelen. En natuurlijk ook hoe je het in de toekomst kan vermijden. Dit alles kom je in dit artikel te weten.

Wat is liesschimmel?

Liesschimmel of tinea cruris valt onder de schimmelinfecties en wordt veroorzaakt door een schimmel die op de huid leeft, een huidschimmel. Omdat de lies vochtig en warm is, komen liesschimmels vrij vaak voor.

De infectie komt vaker voor bij oudere mensen, mensen die lijden aan diabetes en mensen met een lage weerstand.

Symptomen tinea cruris

Typisch voor tinea cruris zijn rode vlekken met schilfers aan de randen die in bepaalde gevallen met jeuk of een branderig gevoel gepaard gaan. Blaasjes op de huid zijn eveneens een vaak voorkomend symptoom.
Vervellen en het ontstaan van blaasjes ter hoogte van de vingers en op de handpalmen wijzen op een allergische reactie op de liesschimmel, maar zijn zelf geen schimmelinfectie.

Oorzaak liesschimmel

Er zijn een aantal oorzaken aan te duiden die het ontstaan van liesschimmel verklaren.

Warmte en vocht zijn perfecte omstandigheden voor schimmels. Door het transpireren kan daardoor in de lies een schimmelinfectie ontstaan. Ook spannende of schurende kledij kan een oorzaak zijn.

Onze huid heeft van nature een soort van vetlaag die als bescherming dient. Door te vaak te wassen met zeep, verdwijnt die beschermende laag en krijgen schimmels meer kans.

Behandeling

Liesschimmel of tinea cruris is gelukkig goed te behandelen door middel van:

Antischimmelcrème

De crème wordt voornamelijk gebruikt voor schimmels die oppervlakkig zijn. Gewoon een dun laagje crème aanbrengen tot ongeveer twee centimeter rond de plekken en dit twee keer per dag moet volstaan om de schimmel effectief te behandelen.

Antischimmelpillen

Schimmels die dieper in de huid liggen, kunnen behandeld worden met pillen, toch zullen deze pas in laatste instantie ingezet worden omwille van de hoge kans op bijwerkingen.

Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, mogen de pillen niet nemen. Mensen die medicatie tegen verhoogde cholesterol, bloedverdunners, antidepressiva en hartmedicatie nemen worden eveneens niet aangeraden antischimmelpillen te nemen omdat die de werking van de andere medicijnen kan afremmen.

Wat kan je zelf doen?

Beter dan behandelen is natuurlijk nog steeds voorkomen. In het geval van liesschimmel kan je dit doen door de huid te wassen zonder zeep en die goed af te drogen en door geen irriterende kledij te dragen.

Prognose

In de meeste gevallen zal je de liesschimmel met de crème kunnen behandelen zonder meer. Wees er alert voor als de ongemakken niet verdwijnen of zelfs erger worden, dan is een afspraak bij je huisarts nodig. Ga ook langs je huisarts in geval van bijwerkingen op antischimmelpillen.


Misschien ook interessant:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *