Moedervlek of melanoom?

0
Stadia van Melanoom

Stadia van Melanoom

Lees in dit artikel hoe je een onschuldige moedervlek onderscheidt van een gevaarlijke melanoom. En lees ook je hoe je zelf de vlekjes op je huid kunt controleren.

Wat is een moedervlek?

Een normale moedervlek is een stip of vlek op je huid met een bruine of bijna zwarte kleur. Bijna iedereen heeft deze plekjes. Genetische aanleg, hormonen en de hoeveelheid zonlicht die je als kind op je huid hebt gekregen beïnvloeden het aantal vlekken op je huid.

Hoe ontstaat een moedervlek?

Een ongevaarlijke moedervlek bestaat uit pigmentcellen ofwel melanocyten. Deze cellen maken melanine aan, de kleurstof die je huid bruin laat kleuren in de zon. Een vlek ontstaat als deze pigmentcellen op een kluitje bij elkaar zitten.

Wat is een melanoom?

Een melanoom is een gevaarlijke vorm van huidkanker, die lijkt op een moedervlek. Melanomen ontstaan als melanocyten zich ongeremd delen. Je ziet dan een bestaande vlek op je huid ineens veranderen. Of er komt ineens een nieuw plekje bij.

Zelf je moedervlekken controleren

Door zelf de plekjes op je huid te controleren kun je huidkanker opsporen. Gebruik hiervoor de ABCDE-methode.
A: asymmetrie. Een melanoom is meestal asymmetrisch. Dit betekent dat de linker- en rechterkant niet dezelfde vorm hebben.
B: rand/border. Een onschuldige vlek heeft een duidelijke rand. Bij melanomen is de rand meestal onregelmatig.
C: kleur/colour. Een ongevaarlijk plekje heeft een egale kleur. In een melanoom lopen meerdere kleuren zoals bruin, zwart, rood en wit door elkaar heen.
D: diameter ofwel de grootte. Een melanoom is groter dan de meeste gewone vlekken. Vanaf 6 mm doorsnee is een vlekje verdacht.
E: evolution/verandering. Plekjes die ineens beginnen te jeuken of te bloeden, die gaan groeien, of een andere vorm of kleur krijgen zijn geen normale vlekken.

Plekjes laten verwijderen

Heb je een verdacht vlekje ontdekt? Ga dan zo snel mogelijk naar de huisarts, die kan de plek weghalen. Je krijgt een plaatselijke verdoving met een injectie. Dan snijdt de huisarts de vlek weg en neemt daarbij een randje van een paar millimeter gezonde huid rondom het plekje mee. Vaak zijn er hechtingen nodig. Je krijgt een pleister of verband op de wond. De weggesneden vlek wordt onderzocht in een laboratorium. De uitslag daarvan krijg je later.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *