Netelroos
Wat is netelroos?
Netelroos is een plotse en vaak hevig jeukende huiduitslag die zich manifesteert met kleine of grote galbulten verspreid over het hele lichaam. Histamine speelt daarbij een hoofdrol. Deze stof opent de bloedvaten en transporteert vocht naar je huid. Maar hoe kun je netelroos voorkomen of behandelen?
Oorzaken
De echte oorzaak van netelroos is nog onbekend. Meerdere factoren lokken de aandoening uit. Het is vaak het gevolg van stress, een voedselallergie of een allergie voor insectenbeten, contact met dieren en planten, bepaalde geneesmiddelen, plotse temperatuurwisselingen, warmte en koude, overmatige transpireren en langdurige blootstelling aan de zon.
Voeding
Voedselallergieën kunnen de oorzaak zijn van het ontstaan van deze vervelende huiduitslag. Dat is vooral het geval met een allergie voor:
Chocolade, Melk, Eieren, Vis, Vers fruit zoals bessen, aardbeien, frambozen en bramen, Noten, Tomaten.
Het langdurig gebruik van bepaalde geneesmiddelen en vooral van niet-steroïdale en inflammatoire middelen, pijnstillers zoals aspirine en ibuprofen, producten op basis van codeïne, antibiotica tegen artritis, geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk of voor het verbeteren van je hartfunctie.
Tijdig herkennen van Netelroos
Om er iets aan te kunnen doen moet je urticaria tijdig herkennen. Belangrijke symptomen zijn:
- Acute netelroos herken je aan rode of bleke galbulten of lichte zwellingen die vaak na twee tot maximaal 24 uur spontaan verdwijnen. Na een korte periode kan ergens anders op je lichaam jeukende uitslag ontstaan. Die kan tot zes weken aanslepen.
- De recidive urticaria manifesteren de symptomen zich na een klachtenvrije periode terug. Meer ernstige symptomen zijn zwelling of oedeem van je oogleden, een dikke tong, moeilijk slikken, kortademigheid, een plotse bloeddrukval die kan leiden tot een shock.
- Chronische netelroos: in dit geval duurt huiduitslag langer dan zes weken. Vaak verdwijnen de symptomen spontaan binnen één jaar. Bij een op vier patiënten met houden de klachten langer dan twee jaar aan.
Wat kun je zelf doen bij Netelroos?
Vooral bij de recidiverende en chronische vorm kunnen we vaak de oorzaken zelf achterhalen. Bijvoorbeeld door het bijhouden van een dagboek waarin je alle klachten beschrijft. Het gebruik van bijvoorbeeld wasproducten of cosmetica horen daar ook bij. Huiduitslag als gevolg van warmte of koude voorkom je makkelijk met aangepaste kleding.
Uitsluitingsdieet
Blijft de oorzaak onbekend dan kun je die mogelijk toch achterhalen met het zogenaamd uitsluitingsdieet. Je eet dan een tijdlang alleen verse voeding zonder toevoegingen zoals geur-, kleur-, smaak- en bewaarstoffen. Raak je zo van klachten verlost dan kun je stapsgewijs andere voedingsmiddelen aan je dieet toevoegen. Ontstaat daarbij weer een jeukende huiduitslag dan is het laatst toegevoegde voedingsproduct oorzaak van de aandoening.
Antihistaminicum
Tegen de acute vorm gebruikt men vaak een antihistaminicum, een anti-allergisch geneesmiddel. Vaak verdwijnt de uitslag echter spontaan, dus zonder behandeling. In de ergste gevallen geeft je huisarts je eenmalige een dosis cortisone.
Antibiotica
De chronische vorm wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie en behandelen we met een antibioticakuur, schimmels met een schimmeldodend geneesmiddel. Bij netelroos als gevolg van warmte of koude levert een behandeling met ultraviolet licht goede resultaten op.