Nummulair eczeem

0
Nummulair eczeem

Nummulair eczeem op de rug

Nummulair eczeem is een veel voorkomend soort eczeem herkenbaar aan muntvormige ontstekingsgebieden op de huid. Ontdek wat deze soort eczeem precies is en wat je kunt doen om de symptomen te verlichten.

Een rode, jeukende en droge huid komt maar al te vaak voor bij mensen met eczeem, maar de triggers en de behandeling kunnen voor elke persoon verschillen.

Wat is nummulair eczeem?

Nummulair eczeem (ook bekend als eczema nummularediscoïde eczeem en nummulaire dermatitis) is een veel voorkomend type eczeem. Als je denkt aan nummulair eczeem te lijden, ontwikkel je cirkelvormige vlekken op je huid, die erg jeuken. Vanwege zijn schimmelachtige uiterlijk kan het er vaak op lijken alsof het ringworm is. Heel wat mensen, zelfs degenen die ernstig nummulair eczeem hebben, genezen volledig en hebben geen langdurige problemen, zoals andere vormen van eczeem wel kunnen veroorzaken.

Oorzaak

De oorzaak van nummulair eczeem is onbekend, maar onderzoekers vermoeden dat het genetisch kan zijn. Daarnaast wordt gedacht dat het wordt getriggerd door dingen als: insectenbeten, een reactie op huidontsteking en een droge huid in de koude wintermaanden. Mensen met eczeem hebben over het algemeen de neiging om een overactief immuunsysteem te hebben dat, wanneer het wordt blootgesteld aan een trigger, reageert door antilichamen af te geven. Dit veroorzaakt op zijn beurt weer ontstekingen die vervolgens huidsymptomen als nummulair eczeem veroorzaken.

Symptomen

Nummulair eczeem wordt gekenmerkt door ronde, muntvormige vlekken die erg jeuken. De huid kan droog en schilferig zijn. Een ernstige vorm van dit type eczeem kan vochtige, open zweren veroorzaken.

Wat kun je zelf doen bij nummulair eczeem?

Net als atopische dermatitis, profiteert deze vorm van eczeem van vocht inbrengende middelen. Dit zijn bijvoorbeeld crèmes en zalven om de beschadigde huidbarrière te kalmeren en te beschermen. Ook is het aan te raden om lange douches te vermijden, omdat dit de huid eigenlijk droger maakt. En bekende triggers te vermijden zoals het dragen van nylon op de huid. Als je eczeem hebt en denkt dat voedsel mogelijk een trigger is, is het aangeraden om naar een diëtist te gaan. Dit om het voedsel te identificeren dat een opflakkering veroorzaakt.

Behandeling

Er is geen remedie, maar regelmatige huidverzorging en medicatie kunnen helpen om de jeukende en geïrriteerde huid te verlichten. Je huisarts kan volgende medicijnen voorschrijven: Steroïde medicatie.
(in het geval steroïden niet geschikt voor je zijn, kan je arts een niet-corticosteroïd topisch medicijn voorschrijven. Dit kan in de vorm van actuele of orale antibiotica en orale antihistaminica).
Prognose: De gevolgde behandeling helpt bij de algehele prognose van de ziekte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *