Oorzaken en triggers van Psoriasis

0

Veel mensen in Nederland hebben last van een vorm van psoriasis, toch is er veel onbekend over deze huidaandoening. In dit artikel lees je alles over Psoriasis, wat het is, wat de oorzaken zijn en hoe je het beste om kunt gaat met de triggers.

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een veel voorkomende huidaandoening die de levenscyclus van huidcellen doet versneller. Hierdoor zorgt ervoor dat cellen zich extra snel op het huidoppervlak kunnen opbouwen. Deze extra huidcellen vormen huidschilfers en vervelende rode plekken die erg jeuken en soms zelfs pijnlijk zijn. Psoriasis is een chronische ziekte die kan komen en gaan. Veelal zijn er versterkende oorzaken waardoor de mate van deze huidaandoening kan verergeren. Psoriasis is niet besmettelijk!

Welke vormen van psoriasis zijn er?

  • Psoriasis guttata: in de meeste gevallen begint deze huidaandoening in deze vorm. De huid kan schilferig worden en heeft kleine rode plekjes
  • Psoriasis vulgaris: ruim 80% tot 90% van de Psoriasis gevallen lijdt aan deze aandoening. Dit is de meest voorkomende vorm. Hierbij kan de huidaandoening op het hele lichaam voorkomen en zijn de rode plekken groter dan bij Psoriasis guttata.
  • Psoriasis capitis: dit is een vorm van psoriasis dat zich richt op de hoofdhuid. Hier zitten de plekken en schilfers vooral bij de haargrens of achter de oren.
  • Psoriasis inversa: deze vorm kun je vooral terugvinden in de plooien van het lichaam. Denk bijvoorbeeld aan de oksels, liezen, maar ook de bilnaad. Doordat de huid hier warmer is, ontstaat er geen schilfering, maar is de huid rood.
  • Psoriasis pustulosa: deze vorm treedt vaak op in aanvallen. Hierbij is er geen sprake van schilfering, maar treden er pijnlijke pusblaasjes op. Deze doen zich vooral voor op de voeten en de handpalmen, maar het kan over het hele lichaam optreden.
  • Erythrodermische psoriasis: dit is een vorm van psoriasis waarbij meer dan 70% van het lichaam bedekt is met rode plekken en schilferige plekken. Gelukkig is dit een zeer zeldzame variant van de huidaandoening.

Ziekteverloop van psoriasis

In de meeste gevallen lijken de klachten allereerst op Psoriasis guttata en kan deze vervolgens stabiliseren of verergeren naar psoriasis vulgaris. Alleen in heftige gevallen kan deze chronische huidaandoening erge gevolgen hebben. Doordat deze huidaandoening vooral wordt veroorzaakt of verergerd door triggers, kan dit te voorkomen zijn.

Mogelijke oorzaken

Nog steeds is er geen exacte oorzaak voor deze huidaandoening bekend. Toch zijn er bepaalde factoren die meespelen in het ontstaan van psoriasis. Dit is in de meeste gevallen een genetische factor, maar het kan ook door een verzwakt immuunsysteem de kop opsteken.

Triggers

Triggers zijn niet hetzelfde als oorzaken. Met ‘triggers‘ wordt bedoelt; de versterkende factoren die invloed hebben op de huidaandoening. Hieronder lees je de meest voorkomende triggers voor psoriasis:

  • Stress: stress is een mentale factor die lichamelijke reacties kan uitlokken. Tijdens stressvolle periodes kan de mate van psoriasis veranderen. Bij veel stress kun je meer last krijgen van deze huidaandoening. Het is daarom raadzaam om stress te vermijden.
  • Cafeïne: er zijn meerdere voedingsstoffen waar psoriasis slecht op reageert, maar cafeïne is een van de sterkste triggers. Merk je dat je na een kop koffie extra last krijgt? Dan is dit een duidelijke trigger. Vermijd producten met cafeïne om klachten te voorkomen.
  • Vocht: Psoriasis en vocht is geen goede combinatie. Zorg er daarom voor dat de huid droogt blijft.

Verder zijn er nog vele andere triggers waarvan men weet dat het psoriasis kan laten ontstaan of reeds bestaande psoriasis kan verergeren: geneesmiddelen, klimaat, roken, bepaalde vormen van kanker, letsel en infecties.

Psoriasis is een vervelende huidaandoening waar veel mensen last van hebben. De exacte oorzaak is niet bekend, maar door jouw triggers te kennen, kun je verergering van de klachten tegengaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *