Ouderdomsvlekken

0
Ouderdomsvlekken

Je kent ze ongetwijfeld wel, die bruine vlekjes die met ouder worden op de handen en in het gezicht zichtbaar worden: ouderdomsvlekken. Vrijwel iedereen krijgt hiermee te maken, maar wat is het nu precies en kan je er iets aan doen?

Wat zijn ouderdomsvlekken?

Ouderdomsvlekken zijn eigenlijk pigmentvlekken die vanaf een bepaalde leeftijd zichtbaar worden op plaatsen die veel aan zonlicht zijn blootgesteld, denk maar aan gezicht, handen en decolleté. Erfelijkheid, huidveroudering en het soort huidtype zijn ook mee bepalend voor het ontstaan ervan en hoewel de vlekken op zich onschadelijk zijn, vinden veel mensen ze wel storend en esthetisch gezien niet mooi.

De verschillende soorten:

Levervlekken

Levervlekken of lentigo solaris zijn het meest gekende en meest voorkomende type van ouderdomsvlekken. Het zijn de typische bruine vlekjes die we voornamelijk bij mensen vanaf 60 jaar zien met een licht huidtype.
Dit type ouderdomsvlekken dankt zijn naam aan de kleur van de vlekken die vergelijkbaar is met de kleur van de lever.

Ouderdomswratten

Ouderdomswratten of verruca seborrhoica zijn goedaardige vormsels aan de huid die in de beginfase een geelachtige kleur hebben en evolueren naar bruin-zwarte vlekken die een doorsnede van 2 tot 3 centimeter kunnen hebben. Omwille van hun wratachtige en ruwe structuur kregen ze de naam ouderdomswratten. Meer over dit soort wratten lees je hier.

Bloedblaartjes of ruby spots

Bloedblaartjes, ruby spots of seniele angiomen worden veroorzaakt door een toename van verwijde vaatjes in de huid die een rode kleur hebben. Ze zijn volkomen onschuldig en evolueren ook nooit naar een kwaadaardig stadium.

Witte ouderdomsvlekken

Witte ouderdomsvlekken of idopathische guttate hypomelanose zijn de kleine, ronde, witte vlekjes die voornamelijk op de armen en onderbenen voorkomen. Deze vlekjes worden talrijker op hogere leeftijd, maar hebben geen klachten tot gevolg.

Betekenen ouderdomsvlekken het begin van huidkanker?

Hoewel ouderdomsvlekken sterk op huidkanker kunnen lijken, zijn ze volkomen onschuldig. Toch is de verwarring hierin niet ver te zoeken. Lentigo Maligna en melanomen kunnen van uitzicht sterk op ouderdomsvlekken lijken en zorgen zo soms voor paniek bij mensen die ze vaststellen. Typische zaken waaraan je een mogelijke huidkanker kan herkennen is dat de vlekken groter worden, dat de kleur verandert, dat de structuur verandert en dat ze een asymmetrische vorm hebben. Stel je deze zaken vast, contacteer dan een arts die verder onderzoek zal voeren.

Behandelingen

Ouderdomsvlekken mogen dan wel onschuldig zijn, ze geven voor degene die ze vaststelt vaak een minder goed gevoel. Je ziet de vlekken en ze ontsieren de egaliteit van de huid. Verschillende behandelingen kunnen een oplossing zijn, al zullen de meeste ouderdomsvlekken enkel minder opvallend worden erdoor zonder helemaal weg te gaan.

Lasertherapie

Dit is alvast de meest effectieve, helaas ook de duurste, behandeling. Hiermee wordt het overtollige pigment uit de huid verwijdert waardoor de vlekken minder tot bijna niet meer zichtbaar zijn.

Vloeibare stikstof

Door bevriezing met vloeibare stikstof van de vlekken wordt weefselbeschadiging gemaakt. Hierdoor sterft dat huiddeel af en wordt het vervangen door nieuwe huid. In de meeste gevallen zijn verschillende behandelingen nodig om tot een goed resultaat te komen.

Wegbranden

Ouderdomswratten en bloedblaartjes worden vaak behandeld door middel van wegbranding of elektrocoagulatie.

Peeling

Peeling wordt vaak gebruikt om de vlekken minder zichtbaar te maken en dit kan je ook helemaal zelf doen. Deze methode geeft wel het minste resultaat in die zin dat de vlekken minder in het oog zullen springen, maar wel nog zichtbaar zijn.


Ook interessant bij ouderdomsvlekken:

» Bekijk hier alle producten bij ouderdoms- en pigmentvlekken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *