Ouderdomswratten

0

Ouderdomswratten zijn kleine bultjes of vlekjes op de huid die een ander pigment hebben dan de huid zelf. Er zijn twee soorten ouderdomswratten; stuccokeratosen en dermatosis papulosa nigra. Ook zijn er verschillende behandelingen mogelijk: afschrapen, bevriezen of wegsnijden.

Ouderdomswratten

Wat zijn ouderdomswratten?

Ben je ouder dan vijftig jaar? Dan is de kans groot dat je last hebt van ouderdomswratten. Dit zijn kleine bultjes of vlekjes op de huid die een ander pigment hebben dan de huid zelf. Zowel mannen als vrouwen kunnen last hebben van deze huidafwijking.

Hoe zien ze eruit?

Ouderdomswratten zien eruit als vlekjes of bultjes op de huid. De kleuren lopen uiteen van lichtgeel tot donkerbruin, maar er zijn ook witte en lichtgrijze wratten. De wratten zijn gemiddeld 0,5 tot 1 centimeter groot, maar ze kunnen ook 2 tot 3 centimeter groot worden.

Oorzaken

Ondanks dat er veel onderzoek naar gedaan is, is het lastig te zeggen wat de precieze oorzaak is van dit soort wratten. Het meest aannemelijk is, dat als mensen ouder worden, de huidcellen sneller gaan delen en daardoor een bultje vormen. Ook denkt men dat erfelijkheid een rol kan spelen bij het krijgen van deze wratten.

Varianten

Er zijn twee soorten ouderdomswratten:

  • Stuccokeratosen. Dit zijn witte tot lichtgrijze harde en droge bobbeltjes. Ze komen vooral op de handrug, de voetrug, de onderarmen, de onderbenen en de enkels voor.
  • Dermatosis papulosa nigra. Dit zijn bruine tot zwarte vlekjes op de huid. Dit type ouderdomswrat zie je vooral in het gezicht en in de hals. Bij mensen met een donkere huid en Aziaten komen deze wratten het meest voor.

Behandelingen

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk om ouderdomswratten te verwijderen:

  • Afschrapen: Het is mogelijk om de ouderdomswratten van de huid af te schrapen. Dit wordt ook wel uitlepelen genoemd. De wratten zijn zo gemakkelijk te verwijderen en er blijft meestal geen litteken over.
  • Bevriezen: Het is eveneens mogelijk om ouderdomswratten te verwijderen door ze te bevriezen. In dit geval wordt de wrat aangestipt met vloeibare stikstof, waardoor de wrat bevriest en verdwijnt.
  • Wegsnijden: Een arts kan ouderdomswratten ook wegsnijden. Hiervoor wordt de huid verdoofd en vervolgens snijdt men de wrat weg.

Wat kun je zelf doen?

Er is zelf niet veel wat je kunt doen aan ouderdomswratten. Wat je zeker niet moet doen, is de wratten proberen weg te krabben. Hierdoor kunnen vervelende wondjes ontstaan. Als je van deze wratten af wilt, kun je ze het beste laten verwijderen door een arts.

Prognose

Ouderdomswratten verdwijnen niet vanzelf. Ze kunnen wel groter en dikker worden. Ook kunnen het er steeds meer worden. Ouderdomswratten zijn goedaardig en kunnen niet kwaadaardig worden. Als je ze dus al wilt laten verwijderen, zal dit hoogstwaarschijnlijk om cosmetische redenen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *