Alles over: parabenen

0
Parabenen

Wat zijn parabenen?

Parabenen zijn conserveermiddelen die de groei van bacteriën en schimmels in onze voeding en verzorgingsmiddelen remmen.

Om verzorgingsproducten en levensmiddelen lang houdbaar te maken, worden conserveermiddelen gebruikt. Parabenen worden hiervoor ook al meer dan tachtig jaar ingezet. Als er geen conserveermiddelen of parabenen in producten zouden zitten, zijn de producten minder lang houdbaar. Parabenen zijn een chemische mix van para-hydroxybenzoëzuur.

Wat is de functie van deze stoffen?

Parabenen remmen de groei van bacteriën en schimmels en zijn daarom bijna onmisbaar in onze voeding en verzorgingsmiddelen. Daarnaast worden ook in veel van onze geneesmiddelen parabenen ingezet om de houdbaarheid te garanderen.

Waar zitten ze in?

In zo’n beetje 75% van onze verzorgingsmiddelen voor huid, haar, mond en in make-up zijn parabenen verwerkt. Ook is dit het geval in veel bewerkte voedingsmiddelen en medicatie. Je komt ze dus zeer waarschijnlijk dagelijks tegen. Vergeet ook de was- en schoonmaakmiddelen niet.

De 4 meest gebruikte parabenen

  • Methylparabeen
    ook wel bekend onder het E-nummer E218. Effectief bij licht zure en basische pH, wat een voordeel is in vergelijking met veel andere conserveermiddelen.
  • Ethylparabeen
    ook bekend als E-nummer E214. Dit parabeen wordt veel gebruikt in cosmetica.
  • Propylparabeen
    mag in Nederland en de Europese Unie niet worden gebruikt in moeilijk afspoelbare crèmes en lotions bij kinderen onder de drie jaar. In andere producten zijn duidelijke maximale hoeveelheden aangegeven.
  • Butylparabeen
    moet zich aan dezelfde voorwaarden houden als propylparabeen.

Zijn parabenen veilig of slecht?

Er is in Europa veel wetenschappelijke discussie hierover. Er zijn tot nu toe geen sluitende bewijzen gevonden om verband te kunnen leggen met bijvoorbeeld borstkanker. Parabenen blijken hetzelfde, maar dan zwakker, te werken als het vrouwelijk geslachtshormoon en kunnen daardoor hormoonverstorend werken.

Steeds vaker ontwikkelen mensen ook een allergie, waardoor deze stoffen sterk in de belangstelling staan. Dierproeven laten tot nu toe geen harde bewijzen zien, dus ze staan als veilig te boek, maar aan de andere kant zijn er veel verhalen van hormoonverstoringen en allergieën.

Parabenen allergie

Als je pech hebt kun je gevoelig zijn voor deze middelen en een allergie ontwikkelen. Dat uit zich vaak in huidproblemen zoals eczeem. Meestal zijn de klachten mild, maar wel heel vervelend. Je kunt last hebben van roodheid of bultjes, schilfertjes, jeuk en zwellingen. Vaak zie je het in de hals of in het gezicht ontstaan, maar ook op je armen, in je oksels en op je handen.

Wat kun je zelf doen als je allergisch bent voor parabenen?

Voorkomen is beter dan genezen. Je kunt op zoek naar parabeenvrije producten en voedingsmiddelen. Er zijn gelukkig al heel veel fabrikanten die hierop hebben gereageerd en hun producten parabeenvrij conserveren.

  • Ga voor hypoallergene of natuurlijke cosmetica.
  • Kies voor natuurlijke verzorgingsproducten die andere stoffen gebruiken voor de houdbaarheid.
  • Probeer minder pakjes en zakjes te gebruiken bij voedselbereiding, kies verse producten en ontdek een nieuwe manier van koken.
  • Kies voor natuurlijke of hypoallergene schoonmaak- en huishoudmiddelen.
  • Gebruik bij ontharen alleen een scheermesje of epilady en behandel de huid daarna met een hypoallergeen of natuurlijk verzorgingsmiddel.
  • Lees vanaf nu alle etiketten. Let ook op vermeldingen van parahydroxybenzoezuuresters, Nipagin, Nipasol, E214, E216 en E218.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *