Pigmentvlekken

0

Pigmentvlekken zijn vlekken op de huid die ontstaan door een ophoping van pigment (melanine). Dit wordt ook wel hyperpigmentatie genoemd. Er zijn veel verschillende vormen van pigmentvlekken, zowel in omvang als in kleur. De vlekken kunnen op allerlei plekken van de huid voorkomen, maar vooral in het gezicht worden ze als vervelend ervaren. Er zijn meerdere behandelingen mogelijk om de pigmentvlekken te verwijderen, zo kun je denken aan een ‘laserbehandeling’ of aan ‘peeling’.

Pigmentvlekken

Wat is pigment?

Pigment (melanine) is de lichaamseigen beschermer van je huid tegen de schadelijke straling van de zon. Behalve het bieden van deze bescherming is pigment ook verantwoordelijk voor je haar – en huidskleur en de kleur van je ogen. Onder invloed van de zon gaat je huid meer pigment maken. Daardoor krijg je een mooie bruine tint. Is er echter sprake van een ophoping van pigment, dan kunnen er pigmentvlekken ontstaan.

Wat zijn pigmentvlekken?

Een teveel aan pigment kan echter leiden tot minder fraaie effecten; pigmentvlekken. Die ontstaan door een ophoping van pigment. Dat wordt ook wel hyperpigmentatie genoemd. Er zit veel variatie in de vorm en de grootte van de vlekken. Ook in de kleur. Zo bestaan er zwarte, bruine en witte pigmentvlekken.

Wat is de oorzaak?

Vooral bij ouderdomsvlekken speelt de schadelijke straling van de zon een rol. Maar ook onder invloed van hormonen kan extra pigment worden gemaakt. Daarnaast bestaat er een vorm van pigmentvlekken die ontstaan door huidbeschadiging. En soms ontstaan ze als bijwerking van medicijnen, bij bepaalde ziekten, na het gebruik van cosmetica of vanwege een genetische aanleg.

Soorten pigmentvlekken

Er zijn veel soorten met bijna allemaal een andere oorzaak. De onderstaande komen het meeste voor.

  • Lentigo Solaris of ‘ouderdomsvlekken’
    Ouderdomsvlekken worden in de volksmond ook wel ‘zonnevlekken ’genoemd. Bijna iedereen boven de veertig heeft wel een of meer van deze ouderdomsvlekken. De naam ‘zonnevlekken’ verraadt de oorzaak: teveel blootstelling aan de zon.
  • Melasma of zwangerschapsmasker
    Wanneer je de anticonceptiepil gebruikt of zwanger bent, kunnen ook door hormonale schommelingen donkere plekken in je gezicht ontstaan.Dit wordt een ‘zwangerschapsmasker’ ofwel melasma genoemd. Bij vrouwen met een donkere huidskleur zijn de vlekken daarentegen juist lichter. Meestal verdwijnen pigmentvlekken gezicht weer zodra je hormoonhuishouding weer op orde is.
  • Post-inflammatoire hyperpigmentatie
    Ook door een ontsteking van je huid of door een wond kan een een overmaat aan pigment worden aangemaakt. Dit is een lastig te behandelen vorm maar gelukkig verdwijnen deze pigmentlittekens na enige tijd vanzelf weer.
  • Café-au-lait macula (CALM)
    Café-au-lait macula vlekken zijn aangeboren of ontstaan op jonge leeftijd. Het zijn lichtbruin gekleurde vlekken die lijken op koffie met melk. Door een genetisch foutje komt er te veel pigment op een bepaalde plek terecht.
  • Vitiligo (witte vlekken)
    Dit is een aandoening waarbij zowel uit je huid als uit je haar het pigment verdwijnt en er melkachtige witte plekken ontstaan. Zeker is dat bij het ontstaan van vitiligo erfelijke factoren een rol spelen.

Pigmentvlekken verwijderen

Vooral pigmentvlekken gezicht worden als storend ervaren. Veel mensen willen daarom de pigmentvlekken verwijderen en vaak zijn ze goed behandelbaar. Met lasertherapie kan het teveel aan pigmentcellen in de huid worden afgebroken zodat de verkleuring verdwijnt. Daarnaast kun je een chemische peeling overwegen. Hierbij wordt een zuurhoudende oplossing op je huid aangebracht waarmee de buitenste huidlagen worden verwijderd.

Pigmentvlekken minder zichtbaar maken

Gelukkig bestaan er ook minder ingrijpende behandelingen. Ouderdomsvlekken zijn goed te behandelen met crèmes die het pigment remmen. Hierdoor vermindert de zichtbaarheid en tevens beschermen deze crèmes tegen de straling van de zon. Witte pigment vlekken kun je met een camouflerende of een bruinende crème minder zichtbaar maken.

Wat kun je zelf doen?

Smeer jezelf elke dag in met een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor en houdt een beschadigde huid uit de zon. De straling van zonnebanken is net zo schadelijk. Gebruik daarnaast geen parfum op dagen dat de zon schijnt en liefst ook geen medicijnen die hormonen bevatten. Van vitamine C is bekend dat dit de productie van melanine kan onderdrukken en het bestaande pigment lichter kan maken.

Bescherm je huid

Je kunt niet alle pigmentvlekken voorkomen. Maar zoveel mogelijk voorkomen is altijd beter dan genezen. Door de hoeveelheid zon te beperken en jezelf goed te beschermen tegen de schadelijke straling, voorkom je niet alleen het ontstaan maar ook het donkerder worden.


Misschien ook interessant:

» Bekijk hier het overzicht en reviews van producten bij pigmentvlekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *