Psoriasis Capitis (psoriasis van de hoofdhuid)

0
Psoriasis Capitis (psoriasis van de hoofdhuid)

Psoriasis capitis is een chronische huidaandoening die niet te genezen is en wordt ook wel psoriasis van de hoofdhuid genoemd. Psoriasis komt het meeste voor bij jongeren en volwassenen. Je kan het herkennen door een rode, schilferige huid.

Plus minus 3 procent van de Nederlandse bevolking lijdt aan psoriasis capitis. Omgerekend in nuchtere cijfers betekent dat 300.000 mensen deze huidaandoening hebben.

Wat is psoriasis capitis?

Psoriasis capitis is een chronische huidaandoening die ook wel psoriasis van de hoofdhuid wordt genoemd. Deze vorm van psoriasis is een huidaandoening waarbij rode vlekken op de huid verschijnen. De meest voorkomende plekken op het lichaam zijn: hoofdhuid, de onderrug, gezicht en de ellebogen. Psoriasis capitis is niet besmettelijk en treedt vaak op tijdens het volwassen worden.

Oorzaken

De oorzaak van psoriasis is nog niet helemaal uitgeklaard op wetenschappelijk vlak, maar er zijn vermoedens dat het immuunsysteem een hele belangrijke functie hierbij uitoefent. Daarnaast speelt de erfelijkheidsfactor een grote rol. Bijna de helft van de onderzochte mensen met psoriasis heeft een familielid van eerste graad die dezelfde aandoening heeft: broer, zus, nakomeling of ouder. Andere factoren werken de oorzaken van psoriasis in de hand zoals overgewicht, stress, roken, alcohol, medicatie en infecties.

Diagnose

De arts stelt over het algemeen een diagnose vast met het blote oog door de aanblik van de huidwonde. Een schimmelkweek en in extreme gevallen een huidbiopsie moeten definitief uitsluitsel geven over psoriasis.

Behandelingen

Er zijn de laatste tijd heel wat verschillende mogelijkheden van behandelingen om de ziekte terug te schroeven. De verzorging hangt af van patiënt tot patiënt en moet individueel worden benaderd. In onderling overleg met de arts wordt een behandeling opgestart. Volgende criteria komen over het algemeen hiervoor in aanmerking:

  • Plaatselijke behandeling met zalfjes
  • Therapie met licht (lichttherapie)
  • Therapeutische begeleiding met zout water en zonlicht
  • Systematische medicatie met tabletten, infuus of inspuitingen

Wat kun je zelf doen?

Het beste is producten te raadplegen die de schilfers op de (hoofd)huid afvoeren en de zon opzoeken. Antiroosshampoos (zie: Bad & Douche) zijn een uitstekende bondgenoot om de huid te doen hydrateren. Daarnaast kan je zelf de risico’s zoveel mogelijk beperken door weinig alcoholgebruik, roken beperken, zwaarlijvigheid en gezonde voeding na te streven.

Prognose psoriasis capitis

Psoriasis capitis is niet te genezen, maar door de behandelingen zorgvuldig na te leven, verminderen de symptomen. Op deze manier kan je toch een gewoon alledaags en relatief normaal leven leiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *