Psoriasis Guttata

0
Psoriasis Guttata op de rug

Psoriasis Guttata op de rug

Guttata letterlijk vertaald uit het Latijn, betekent “druppel” en psoriasis is een huidaandoening. Guttata is een van de vele soorten psoriasis, waarvan plaque psoriasis de ergste vorm.

Wat is psoriasis guttata?

Deze huidaandoening is een type psoriasis dat zich op de huid manifesteert als rode, schilferige en kleine druppelvormige vlekken. Psoriasis Guttata laat normaal geen litteken achter en je krijgt het meestal als kind of jong volwassene. Tien procent van de mensen met psoriasis heeft dit type. Daarnaast is het een auto-immuunziekte. Dit betekent dat het lichaam de eigen cellen ziet als indringers en ze aanvalt.

Het is mogelijk dat je de aandoening maar één keer krijgt, maar je kunt ook meerdere opflakkeringen krijgen. In sommige gevallen verdwijnt dit type psoriasis niet. In dit geval kan de arts een behandeling voorschrijven om de symptomen onder controle te houden.

Symptomen

De vlekken die verschijnen op de huid zijn niet zo dik als die van de meest voorkomende vorm plaque psoriasis (psoriasis vulgaris). Het is niet uitgesloten dat je beide soorten psoriasis tegelijkertijd hebt. Symptomen kunnen in de zomer sneller verdwijnen. Door de droge lucht in de winter kun je echter last hebben van opflakkeringen.

De vlekken op armen, benen, maag en borst zijn het belangrijkste kenmerk. De huidaandoening kan zich van daaruit verspreiden naar het gezicht, de oren en de hoofdhuid. Plaatsen waar de vlekken niet verschijnen en bij andere vormen van psoriasis wel, zijn de handpalmen, de voetzolen en de nagels.

Oorzaak

De aandoening wordt meestal veroorzaakt door een bacteriële infectie, waarvan streptokok (keelontsteking) de meest voorkomende is. Deze infectie triggert een reactie van het immuunsysteem waardoor de vlekken op de huid ontstaan. Soms kan deze huidaandoening genetisch bepaald zijn. Andere oorzaken omvatten:

  • Infecties van de bovenste luchtwegen
  • Ontsteking van de amandelen
  • Stress
  • Snij-, brand -en bijtwonden
  • Bepaalde medicijnen zoals bijvoorbeeld antimalariamiddelen en bètablokker

Diagnose

Enkel je arts kan een diagnose stellen aan de hand van je medische geschiedenis en een lichamelijk onderzoek. Hierbij is het belangrijk hem of haar te melden welke soorten medicijnen je gebruikt. Indien de diagnose moeilijker te bepalen is, zal de arts een bloedmonster of keelkweek nemen om te controleren op streptokokken. Om absolute zekerheid te hebben, kan je arts ook opteren om een huidbiopt af te nemen.

Behandeling

Na twee tot drie weken verdwijnen de vlekken meestal vanzelf. Ondertussen kunnen symptomen behandeld worden en andere infecties worden voorkomen door:

  • Cortisone crème
  • Speciale shampoo voor je hoofdhuid
  • Lotions met koolteer om je huid te kalmeren
  • Het gebruik van vochtinbrengende crèmes
  • Lichttherapie
  • Geneesmiddelen op recept met vitamine A of D en in ernstige gevallen met corticosteroïden, methotrexaat en cyclosporine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *