Psoriasis Inversa (omgekeerde psoriasis)

0
Psoriasis Inversa

Psoriasis is een bekende huidaandoening, waarbij het normale proces van afsterven en ontstaan van nieuwe huidcellen is verstoord. Dit leidt tot afschilferen en ontstekingen van de huid.

Wat is Psoriasis Inversa?

Een minder bekende soort van psoriasis is ‘Psoriasis Inversa’. Letterlijk vertaald betekend dit: ‘omgekeerde psoriasis’. Deze huidaandoening valt te herkennen aan vochtige, sterk jeukende plekken en komt vooral voor in huidplooien.

Symptomen

Bij deze omgekeerde vorm van psoriasis ontstaan de plekken aan de binnenkant van armen en benen of in plooien van de huid. In deze verschijningsvorm zien de plekken er anders uit. Het zijn gladde, meestal natte plekken en ze zijn rood van kleur.

De verschijningsvorm gaat over het algemeen niet vergezeld van huidschilfers, wel veroorzaakt zij ernstige jeuk.

Vaak gaat Psoriasis Inversa gepaard met de ‘reguliere’ huidaandoening. Maar deze huidziekte komt ook afzonderlijk voor en dan vooral bij ouderen. Psoriasis Inversa ontstaat vaak als gevolg van een schimmelinfectie. Ook een schaafwond kan zich na verloop van tijd ontwikkelen tot dit soort plekken. De huisarts zal je hoogstwaarschijnlijk doorverwijzen naar de dermatoloog voor de juiste behandeling.

Persoonlijke verzorging

Een eerste stap in het bestrijden van deze huidaandoening heeft te maken met persoonlijke verzorging. Samen met de behandelaar wordt gekeken wat je zelf kunt doen om de aandoening te beperken. Probeer de plekken die zijn aangetast zo droog mogelijk te houden. Het wordt aangeraden minder frequent en korter te douchen en de huid na het wassen zorgvuldig droog te deppen. Eventueel kun je dit doen met een föhn op lage temperatuur. Ondergoed dient regelmatig verwisseld te worden en strakke of synthetische kleding kan beter vermeden worden.

Behandelingen

De huidarts zal in de meeste gevallen kiezen voor een behandeling met een zalf of crème. Opvallend vaak ontstaat Psoriasis Inversa vanuit of samen met een schimmelinfectie. De voorgeschreven zalf zal daarom dus meestal een middel bevatten tegen schimmelvorming. Hormoonzalven die reeds voorgeschreven zijn bij een andere verschijningsvorm worden bij Psoriasis Inversa afgeraden. Wel worden goede resultaten behaald met lichttherapie. Hierbij wordt de huid meerdere keren per belicht in een speciale lichtcabine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *