Psoriasis pustulosa (ziekte van Andrews-Barber)

0
Psoriasis pustulosa (ziekte van Andrews-Barber)

Psoriasis pustulosa is een vervelende vorm van psoriasis. De symptomen behorende bij Psoriasis pustulosa kunnen acuut en in hevige mate optreden of chronisch aanwezig zijn. Evenveel volwassen mannen als vrouwen kunnen last krijgen van deze aandoening. Kinderen krijgen zelden deze huidziekte. De ziekte treedt vaak op rond middelbare leeftijd.

Wat is Psoriasis pustulosa?

Psoriasis pustulosa is een huidziekte waarbij er pusblaasjes op de huid ontstaan. Deze pusblaasjes kunnen gelokaliseerd aanwezig zijn of zich uitbreiden over het hele lichaam. De huid rondom deze pusblaas is verdikt en rood en voelt vaak jeukerig, branderig en pijnlijk aan. De blaasjes met pus zijn steriel, waardoor de huidziekte niet besmettelijk is voor andere mensen.

De huidziekte Psoriasis pustulosa wordt ook wel psoriasis pustulosa palmoplantaris, palmoplantar pustulosis, ziekte van Andrews-Barber of ziekte van Zumbich genoemd.

Symptomen

Er zijn verschillende varianten van de ziekte Psoriasis pustulosa:

De ziekte van Andrews-Barber

De ziekte van Andrews-Barber is een variant waarbij alleen lokaal pustels op de huid ontstaan. Deze lokale pustels blijven gelokaliseerd tot de handen en/of voeten. Bij de ziekte van Andrews-Barber ontstaan plotseling deze pusblaasjes gelokaliseerd op de huid. De uitbraak is binnen enkele uren heftig aanwezig op de gelokaliseerde plek. De blaasjes zullen uiteindelijk indrogen en kleuren geel tot bruin. De huid rondom de blaasjes kleurt rood en verschilfert. Na ongeveer 8 tot 10 dagen zullen de blaasjes verdwijnen en blijft een rode en schilferige eeltplek achter op de aangedane huid. Het verloop van deze variant wordt vaak gekenmerkt door periodes met heftige uitbraken gevolgd door periodes met een lage activiteit. De symptomen kunnen jaren blijven bestaan.

Ziekte van von Zumbich

Wanneer de pustels niet alleen lokaal aanwezig zijn maar over het hele lichaam, wordt over de ziekte van von Zumbich gesproken. De voorkeursplekken voor het ontstaan van pustels bij de ziekte von Zumbich zijn huidplooien en de schaamstreek. Het ontstaan van de pustels gaat gepaard met koorts en pijn. Na een aantal dagen verschilferen de pustels. Het optreden van de ziekte kan ervoor zorgen dat de patiënt erg ziek wordt gedurende deze periode. Deze variant van Psoriasis kan zich tot een ernstig ziektebeeld ontwikkelen waarbij medische zorg vereist is.

Oorzaak Psoriasis pustulosa

De oorzaak van het ontstaan van de huidziekte is onduidelijk. Wel is er een verband tussen roken en het ontstaan van de ziekte van Andrews-Barber. Mogelijke oorzaken van het ontstaan van Psoriasis zijn ook overgewicht, stress, infecties, een lage calciumspiegel en gebruik van bepaalde geneesmiddelen.

Behandelingen

Echt voorkomen van deze vorm van psoriasis is moeilijk, er is nog geen medicijn tegen het ontstaan van de huidziekte. Wel kun je het risico verlagen door oorzaakgericht te werk te gaan, door bijvoorbeeld te stoppen met roken of te stoppen met het gebruiken van een bepaald medicijn. De behandeling van de aandoening is gericht op het onder controle krijgen van de ontstane huidklachten. Behandelmethoden voor de huidklachten zijn het gebruik van onder andere hormoonzalven, zalven met vitamine D of teer of lichttherapie met UV straling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *