Psoriasis Unguium (nagel psoriasis)

0
Psoriasis Unguium (nagel psoriasis)

De wetenschappelijke naam van nagel psoriasis is psoriasis unguium. Het komt voor aan zowel teen- als vingernagels en er zijn net zoveel mannen als vrouwen met deze klacht.

De ernst varieert per persoon maar kenmerkend is dat er periodes zijn van ernstige en zichtbare klachten die opgevolgd worden door periodes van rust. Er wordt gedacht dat erfelijkheid, de werking van immuunsysteem en omgevingsfactoren een rol kunnen spelen.

Symptomen

Psoriasis unguium kun je herkennen aan een geelbruine verkleuring en verdikking van de nagel die soms iets loskomt van het nagelbed. Er is meestal ook sprake van streepjes dwars over de nagel. In tegenstelling tot een schimmelnagel lijkt de nagel kleine putjes te hebben die wat op oliedruppels lijken. De nagel trekt soms een beetje weg van de huid. In het begin lijkt dit op een witte of gele vlek aan de punt van de nagel. Daarna ontstaat er soms een soort krijtachtige stof onder de nagel waardoor hij iets hoger komt te liggen.

Oorzaak

Stress, verwondingen, infecties en bepaalde geneesmiddelen zijn van invloed op een uitbraak van nagel psoriasis. Dus als je weet dat je er gevoelig voor bent, draag dan handschoenen om je handen te beschermen tegen snijwondjes. Loop ook niet op blote voeten. Hoewel de nagel er onaantrekkelijk uitziet, kun je er niemand mee besmetten. Het is een chronische aandoening maar met de juiste behandeling kan het goed onder controle worden gehouden.

Wat kun je zelf doen?

Er is verband gelegd met roken en alcoholgebruik en het ontstaan van psoriasis. Zorg verder voor ontspanning, de klacht is immers stressgerelateerd. Overweeg een sportieve ontspanningstechniek zoals yoga, tai chi of lange wandelingen door de natuur. Verder is het raadzaam om de vinger- en teennagels kort te houden.

Het lijkt aantrekkelijk om je nagels te manicuren maar dat is geen aanrader. Gebruik vooral geen nagellak of gelnagels, want aceton maakt het alleen maar erger. Als je ernstige klachten ondervindt, breng dan een bezoek aan een dermatoloog. Deze adviseert je de best mogelijke behandeling die precies is afgestemd op je persoonlijke klachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *