Psoriasis Vulgaris (plaque psoriasis)

0
Psoriasis Vulgaris

Denkt u dat u misschien last zou kunnen hebben van Psoriasis Vulgaris (ook wel ‘plaque psoriasis‘ genoemd)? Bekijk dan hier de oorzaken, symptomen, diagnose, en handige tips hoe u het behandelt.

Wat is Psoriasis Vulgaris?

Psoriasis Vulgaris is een van de vele vormen die Psoriasis kan aannemen. Vulgaris is de meest voorkomende vorm en het grote merendeel van de mensen die lijden aan Psoriasis hebben last van deze variant. Het is niet besmettelijk, maar er is wel een grote kans dat u deze vorm van Psoriasis erft van uw ouders. Psoriasis kan vrijwel overal op uw lichaam voorkomen, hoewel de variant zich op sommige plekken liever toont dan op andere.

Oorzaak

Zoals eerder werd genoemd speelt erfelijkheid een zeer grote rol bij het veroorzaken van Psoriasis. Hiernaast is het echter ook mogelijk om last te krijgen doordat u een bepaalde infectie hebt gehad, maar ook andere factoren zoals stress, hormonen, en bepaalde medicijnen vergroten het risico. Een gezonde levensstijl is in het algemeen natuurlijk al zeer belangrijk, want ook hier geldt dat mensen die veel roken en alcohol nuttigen een grotere kans hebben om last te krijgen van Psoriasis Vulgaris.

Symptomen

Er zijn verschillende, duidelijke symptomen die wijzen op het hebben van Psoriasis. Het meest kenmerkend zijn de ‘plaques’. Dit zijn rode plekken die overal op de huid kunnen zitten, maar vooral voorkomen op ellebogen en knieën. Op de plaques zitten witte schilfers die kunnen variëren in hoeveelheid en gepaard gaan met een branderig gevoel en jeuk. Mensen met Psoriasis Vulgaris hebben een grotere kans op sommige andere aandoeningen.

Diagnose

Een arts zal uw huid bekijken, maar ook uw nagels en hoofd, om te bekijken of er sprake kan zijn van Psoriasis. Dit wordt vaak makkelijk vastgesteld, omdat de symptomen zo duidelijk zijn. Hierbij kan wel extra onderzoek gedaan worden om te kijken of er geen sprake is van aandoeningen die lijken op Psoriasis.

Behandelingen

Er bestaat geen genezing voor Psoriasis Vulgaris, maar de symptomen kunnen wel worden bestreden. De behandeling is voor iedereen anders. Enkele vormen van oplossingen zijn crèmes, medicijnen, of lichttherapie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *