Psoriasis

Psoriasis

Er zijn vele soorten psoriasis. Psoriasis is een chronische huidaandoening. Een versnelde celdeling van de huid ligt aan de basis ervan. Psoriasis heeft een grillig periode. Sommige perioden heb je er nauwelijks last van. Plots kunnen de symptomen van deze veel voorkomende huidziekte verergeren.

Psoriasis manifesteert zich vaak met rode huiduitslag en witte huidschilfers. Psoriasisplekken kunnen overal op je lichaam voorkomen. Ze kunnen jeuken en in andere gevallen pijnlijk zijn. Psoriasis kan erfelijk zijn en komt zowel bij jong als oud voor. Er bestaan heel wat soorten psoriasis. Kortom, wat zijn de meest voorkomende soorten psoriasis?

Oorzaken en triggers van Psoriasis

Veel mensen in Nederland hebben last van een vorm van psoriasis, toch is er veel onbekend over deze huidaandoening. In dit artikel lees je alles over Psoriasis, wat het is, wat de oorzaken zijn en hoe je het beste om kunt gaat met de triggers.
Lees verder »


Psoriasis Vulgaris of Plaque Psoriasis

Psoriasis Vulgaris is een van de vele vormen die psoriasis kan aannemen. Deze soort psoriasis is de meest voorkomende vorm en wordt ook wel ‘Plaque Psoriasis’ genoemd. Het grote merendeel van de mensen die lijden aan de huidziekte psoriasis hebben last van deze variant. Deze vorm van psoriasis is niet besmettelijk, maar er is wel een grote kans dat u deze vorm van psoriasis erft van uw ouders.
Lees verder »


Psoriasis Inversa (omgekeerde psoriasis)

Psoriasis Inversa is een minder bekende soort van de huidziekte psoriasis. Letterlijk vertaald betekend dit: ‘omgekeerde psoriasis’. Deze huidaandoening valt te herkennen aan vochtige, sterk jeukende plekken en komt vooral voor in huidplooien.
Lees verder »


Psoriasis Capitis (psoriasis van de hoofdhuid)

Psoriasis capitis is een chronische vorm van psoriasis die niet te genezen is en wordt ook wel psoriasis van de hoofdhuid genoemd. Lees hier wat de mogelijkheden zijn om een min of meer normaal leven te leiden met deze huidaandoening.
Lees verder »


Psoriasis Guttata

Psoriasis Guttata is een type psoriasis dat zich op de huid manifesteert als rode, schilferige en kleine druppelvormige vlekken. Deze huidaandoening laat normaal geen litteken achter en je krijgt het meestal als kind of jong volwassene.
Lees verder »


Psoriasis Unguium (nagel psoriasis)

Psoriasis Unguium is een vorm van psoriasis die zich manifesteert aan zowel de teen- als vingernagels. Hierdoor wordt Psoriasis Unguium ook wel ‘nagel psoriasis’ genoemd. Deze aandoening kun je herkennen aan een geelbruine verkleuring en verdikking van de nagel die soms iets loskomt van het nagelbed.
Lees verder »


Psoriasis pustulosa (ziekte van Andrews-Barber)

Psoriasis pustulosa is een vervelende vorm van psoriasis. De symptomen behorende bij Psoriasis pustulosa kunnen acuut en in hevige mate optreden of chronisch aanwezig zijn. Evenveel volwassen mannen als vrouwen kunnen last krijgen van deze aandoening. Kinderen krijgen zelden deze huidziekte. De ziekte treedt vaak op rond middelbare leeftijd.
Lees verder »


Artritis Psoriatica

Artritis psoriatica is een combinatie van artritis en psoriasis en kan veel klachten geven. Het is te behandelen met ontstekingsremmende pijnstillers en reumaremmers.
Lees verder »