Ringworm op de huid

Ringworm is een huidinfectie. Kenmerkend zijn de ronde plekken op de huid. De huidaandoening is niet ernstig en goed te behandelen. Hoe ontstaat deze infectie en wat moet je doen en laten? Dat lees je in dit artikel.

Wat is ringworm?

De huidaandoening ‘Ringworm’ is een veelvoorkomende en besmettelijke huidschimmelinfectie. De schimmelinfectie kan optreden bij mensen en huisdieren. De boosdoener is geen worm maar een schimmel.

Symptomen

De infectie uit zich in cirkelvormige en rode plekken op de huid. De rand van de cirkel is soms wat dikker. De plekken kunnen groter worden en jeuk treedt op. De aandoening kan zich overal manifesteren, maar ontstaat vaak op armen/benen, op romp of in liezen. De schimmel kan ook toeslaan op de schedel en hoofdhaar kan afbreken.

Hoe ontstaat ringworm?

De infectie veroorzakende schimmel bevindt zich op de huid van een persoon (of huisdier) met ringworm. Een huidschimmel voedt zich met celmateriaal van het buitenste laagje van de opperhuid. Als de huidaandoening onbehandeld blijft, kunnen mensen en huisdieren elkaar besmetten. Loslatende huidschilfers verspreiden zich. Iemand kan de infectie ook oplopen door indirect contact, bijvoorbeeld via een besmette handdoek.

Wat kun je zelf doen bij ringworm?

  • Na het douchen moet de huid goed gedroogd worden. Schimmels ontwikkelen zich op een vochtige huid. Een haarföhn helpt om je lijf droog te krijgen.
  • In verband met het besmettingsrisico, is het raadzaam om alle gezinsleden te laten controleren op schimmelinfectie.
  • Gebruik altijd afzonderlijke handdoeken, haarborstels, kammen en haarspeldjes.
  • Haarborstels en kammen kun je het beste ontsmetten met 70% alcohol.
  • Zorg dat iedereen alleen zijn of haar eigen kleding/muts draagt.
  • Laat ook je huisdieren checken door een dierenarts.
  • Zorg dat gemeenschappelijke tafels en stoelen schoon zijn. Afnemen met een vochtig doekje en daarna droogwrijven.

Behandelingen

De huidschimmelinfectie is meestal goed te behandelen met schimmeldodende tabletten en/of zalf. Maak een begonnen kuur altijd af tot het einde. Bedenk dat het eventueel verdwijnen van, voorheen zichtbare, plekken niet wil zeggen dat de schimmel ook verdwenen is. Een kuur voortijdig staken kan betekenen dat de schimmel opnieuw opspeelt en de symptomen terugkomen.

Prognose

Zoals je waarschijnlijk weet, bouw je weerstand op na een infectie met een virus of een bacterie. Dit is niet het geval na een schimmelinfectie. Mocht je opnieuw in aanraking komen met de betreffende schimmel, dan is het goed mogelijk dat je weer ringworm krijgt.

Producten bij ringworm:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *