Rosacea

Rosacea is een huidaandoening die te herkennen is aan een rode huid in het gezicht. De roodheid en de kleine bultjes en/of puistjes ontstaan door een ontsteking aan de huid. Mensen ervaren een droge huid en het kan een stekend en branderig gevoel geven en irritatie aan de ogen.

Wat is rosacea?

Meestal is de rode huid te zien op de wangen, kin, neus en het voorhoofd. De huidaandoening komt het meeste voor bij vrouwen tussen de 30 en 60 jaar.

Symptomen van rosacea

Zoals eerder genoemd is rosacea met name te herkennen aan roodheid in het gezicht en bultjes en puistjes. De roodheid in het gezicht ontstaat door uitgezette bloedvaatjes, die zorgen voor een vlekkerige rode uitslag. De uitslag breidt zich vlindervormig uit op de neus en de wangen. Het lijkt op acne, maar de voor acne kenmerkende mee-eters ontbreken. Tevens kan je last krijgen van eczeem, vochtophopingen in de huid en meer bindweefsel in de huid. Bij oudere mannen kan dit leiden tot een ‘bloemkoolneus’, echter komt dit zelden voor.

Ongeveer de helft van de mensen met de huidaandoening krijgt ook last van oogafwijkingen, zoals ontstekingen van de oogleden, het hoornvlies en het bindvlies. Dit heeft als gevolg droge of branderige ogen die tranen en voelen alsof er zand in zit.

Oorzaken

De oorzaak van deze huidaandoening is nog niet bekend. Er zijn uitlokkende factoren zoals UV-straling, stress, bepaalde medicijnen en voedingsmiddelen en de overgang van kou naar warmte. Er is echter nooit aangetoond dat deze factoren de oorzaak zijn van de ziekte. Ongeveer een derde van de patiënten hebben meerdere familieleden die ook de aandoening hebben, genen spelen daardoor waarschijnlijk ook een rol bij de aandoening.

Wat te doen bij rosacea?

Het is belangrijk om uitlokkende factoren zoveel mogelijk proberen te vermijden, zoals alcohol en UV-straling. Smeer je daarom altijd goed in met zonnebrandcrème. Probeer te ontdekken wanneer de rode huid vooral komt opspelen, dan kan je achterhalen wat je uitlokkende factor is en kan je daar iets aan doen.

Behandelingen

Rosacea is een chronische aandoening die niet te genezen is. Behandeling heeft als doel om de symptomen te verminderen, zoals een licht- en laserbehandeling, oppervlakkige peeling, antibiotica en het gebruik van huidverzorgingsproducten.

Producten bij rosacea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *