Seborroïsch eczeem (berg)

Seborroïsch eczeem is een vorm van eczeem dat ontstaat vaak op plekken waar de huid veel talg aanmaakt. Dit zijn vooral plekken als de hoofdhuid, de haargrens, wenkbrauwen en de neusplooien. Wanneer er teveel talg aanwezig is kan dit de huid gaan irriteren, met eczeemklachten als gevolg.

Ook de samenstelling van het talg kan een gevolg zijn, waardoor de huidcellen snel afbreken in de vorm van schilfers. Een belangrijke rol bij het ontstaan van seborroïsch eczeem is gist. Iedere huid bevat gist, maar wanneer er een grotere hoeveelheid dan normaal wordt aangemaakt, dan kan de huid gaan ontsteken als tegenreactie.

Seborroïsch eczeem bij baby’s: Berg

Een bekende vorm van deze eczeem is berg en is van toepassing op pasgeboren baby’s. De baby krijgt dan vooral last van korstjes op de huid. Deze vorm kan na enkele weken verdwenen zijn, na behandeling met een shampoo, crème of olie.

Symptomen en diagnose

De diagnose kan eenvoudig vastgesteld worden met het blote oog. De klachten bestaan uit een rode huid, schilfers en de patiënt kan last hebben van jeuk. Ook roos op de behaarde hoofdhuid, waar veel mensen last van hebben is een mildere vorm van dit soort eczeem. De klachten kunnen variëren van lichte klachten tot ernstige vormen, waarbij het hele lichaam aangetast kan worden.

Behandelingen

Een behandeling om seborroïsch eczeem te genezen bestaat niet. De behandeling richt zich dan vrijwel altijd op bestrijding van de klachten. De behandeling bestaat vooral uit het aanbrengen van een hormoonzalf of crème of een gistdodende crème. Het is ook mogelijk om tabletten in te nemen. Wel is het zo, dat wanneer men stopt met deze middelen, de eczeem vaak weer terug komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *