Soorten eczeem

Soorten eczeem

Eczeem is een overkoepelende term voor verschillende huidaandoeningen. Veelvoorkomende symptomen van eczeem zijn jeuk, bultjes, roodheid en schilfering. Er zijn veel soorten eczeem, en om de klachten zo effectief mogelijk te behandelen is het belangrijk om vast te stellen om welke vorm het gaat. Hier lees je welke soorten eczeem er zijn.

Allergisch contacteczeem

Allergisch contacteczeem ontstaat door aanraking met bepaalde stoffen of materialen. Dit uit zich in een rode, jeukende huid met blaasjes of bultjes.
Lees verder »


Atopisch eczeem

Atopisch eczeem is een aangeboren ontstekingsziekte van de huid die veel voorkomt en niet besmettelijk is. Helaas is atopisch eczeem niet geheel te genezen, maar behandeling is wel mogelijk.
Lees verder »


Berg (eczeem bij baby’s)

Berg is een vorm van seborroïsch eczeem dat vooral bij baby’s voorkomt. Het is een aandoening van de huid die schilfers veroorzaakt op bepaalde plekken van het lichaam, maar die gelukkig helemaal onschuldig en makkelijk te behandelen is.
Lees verder »


Constitutioneel eczeem

Van alle vormen eczeem is dit de meest hardnekkige. Constitutioneel eczeem is chronisch, maar niet besmettelijk. Het kan zorgen voor jeuk en een branderige huid.
Lees verder »


Craquelé eczeem

Craquelé eczeem komt veelal voor bij ouderen. Het belangrijkste symptoom is een droge, schilferige huid. Dit is vaak te vinden op de onderbenen en handen. Bij gebrek aan behandeling kunnen er pijnlijke kloven in de huid ontstaan.
Lees verder »


Dyshidrotisch eczeem (blaasjeseczeem)

Dyshidrotisch eczeem wordt ook wel blaasjeseczeem genoemd, aangezien de vorming van blaasjes het voornaamste symptoom is. Omdat deze blaasjes vaak ontstaan door warmte en zweet komt dyshidrotisch eczeem veelal voor in de zomer.
Lees verder »


Eczema herpeticum

Eczema herpeticum is een ernstige vorm van atopisch eczeem. Je huid raakt besmet met het herpes simplex virus dat ook verantwoordelijk is voor de vervelende koortslip. Deze infectie is niet leeftijdsgebonden en komt op alle leeftijd voorkomen, zelfs bij baby’s.
Lees verder »


Hypostatisch eczeem

Dit eczeem komt vooral voor in de onderbenen en wordt veroorzaakt door aderfalen. Hypostatisch eczeem uit zich in de vorm van spataderen en oedeem.
Lees verder »


Nummulair eczeem

Nummulair eczeem (eczema nummulare) is een veel voorkomend soort eczeem herkenbaar aan muntvormige ontstekingsgebieden op de huid. Nummulair eczeem wordt gekenmerkt door ronde, muntvormige vlekken die erg jeuken. De huid kan droog en schilferig zijn. Een ernstige vorm van dit type eczeem kan vochtige, open zweren veroorzaken.
Lees verder »


Seborroïsch eczeem (berg)

Seborroïsch eczeem is een vorm van eczeem dat ontstaat vaak op plekken waar de huid veel talg aanmaakt. Dit kan leiden tot jeuk, schilfers en korstjes op de (hoofd)huid. Een bekende vorm van deze eczeem is ‘berg‘ en is van toepassing op pasgeboren baby’s. Deze vorm van eczeem kan na enkele weken verdwenen zijn, na behandeling met een shampoo, crème of olie.
Lees verder »


Tylotisch eczeem

Tylotisch eczeem kenmerkt zich door huid schilfering en kloven op handen of voeten. Behandeling van dit hardnekkige eczeem bestaat uit zalf en lichttherapie.
Lees verder »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *